Bílý čaj se může sklízet velmi omezenou dobu začátkem jara a pouze za příznivého počasí. Díky tomu a také časově náročné výrobě se řadí tento delikátní nápoj mezi raritní čajové druhy. Na tyto jemné lahůdkové čaje se používají jen čajové pupeny někdy se dvěma přilehlými lístky. Mnohé z nich patří do kategorie velmi ceněných císařských čajů, jejichž konzumace byla výsadou pouze několika málo vyvolených u čínského dvora. Svůj název čaj získal kvůli jemnému bílému chmýří, které pokrývá ještě nerozvinuté čajové pupeny. Čajové lístky a pupeny se sbírají ručně a používají se pouze ty nejkvalitnější. I tak má na konečný šálek lahodného bílého čaje vliv nejen dobrá úroda a počasí, ale také půda nebo vlhkost. Samotný proces výroby bílého čaje zahrnuje dva kroky zavadnutí a sušení, které probíhá při nízkých teplotách. Na rozdíl od výroby ostatních druhů čaje se čajové pupeny nesvinují, ale nechávají pouze lehce zoxidovat. Jako výsledek tohoto zdlouhavého procesu je vynikající čaj s jemným aroma, přirozeně nasládlý s vysokým podílem antioxidantů. Pravidelné popíjení bílého čaje má blahodárný vliv na zdraví: slouží jako prevence proti rakovině, snižuje krevní tlak a v neposlední řadě redukuje stres.
Další články:
Pozitivní účinky čaje na zdraví mohou chránit.
Mletí kávy třemi základními způsoby.
Příprava bílého čaje je jednoduchá.
Káva, původ lahodného nápoje a jeho cesta světem.
Čajový obřad Gong Fu Cha připraví mnoho nálevů.
Bai Mu Dan je bílý čaj.
Příprava čaje pu-erh zeleného nebo černého.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.