Potřebujeme:
4 vejce, 210 g krupicového cukru, 120 g hrubé mouky, 2 lžíce citronové šťávy, máslo na potření a hrubá mouka na vysypání formy, 600 g jahod
Na žloutkový krém: 1 šálek sladké smetany nebo mléka, 3 žloutky, 2 lžičky škrobové moučky, 3 lžičky cukru, 1 vanilkový cukr, 1 šálek smetany na šlehání
Jak na přípravu:
Žloutky s polovinou cukru utřeme v míse do pěny. Přidáme citronovou šťávu. Z bílků ušleháme sníh,zašleháme do něj zbytek cukru a po částech jej promícháme s rozetřenými žloutky. Nakonec lehce přimícháme mouku. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto do ní nalijeme (má sahat asi do tří čtvrtin formy, protože při pečení nabude) a rozestřeme k okrajům. Ve středně horké troubě zvolna asi hodinu pečeme. Vychladlý dort rozkrojíme, spodní díl naplníme žloutkovým krémem apoklademe rozkrájenými jahodami. Přiklopíme horní díl. Rovněž povrch dortu potřeme žloutkovým krémem a dílky ozdobíme jahodami. Po ztuhnutí dort nakrájíme a podáváme.
Příprava žloutkového krému: Smetanu smícháme s rozkvedlanými žloutky, škrobovou moučkou, cukrem s vanilkovým cukrem a v horké vodní lázni necháme za stálého míchání zhoustnout. Potom krém smícháme s ušlehanou smetanou.
Další recepty a články:
Karamelový dort posypeme na másle opraženými mandlemi.
Řezy ke kávě se nemusíme bát připravit i pro hosty na oslavu.
Korpus s hořkou čokoládou kterou necháme změknout ve vodní lázni.
Klasický medovník dochutíme ovocem.
Kiwi řezy, cukr utřeme se žloutky.
Medový dort necháme zatuhnout.
Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.
Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.
Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.
Řezy s marmeládou, vypracujeme těsto.
Studený dort z piškotů.