Pu erh je druh čaje, který se vyznačuje tmavou barvou a specifickou chutí, při delším luhování získává čaj temnou, zcela neprůhlednou barvu připomínající zbarvení černé kávy.
Pu erh je označení pro čínský čaj pěstovaný především v jihočínské provincii Jün-nan, který se zpracovává fermentací čajových lístků za pomoci bakteriální kultury.
Pu erh je čaj, který se řadí mezi nejkvalitnější čínské čaje a jeho historie sahá až 2000 let do minulosti.
Čaj Pu erh je charakteristický zemitou lehce zatuchlou vůní a nahořklou a svíravou chutí. Spektrum jeho chutí však je ještě výrazně širší, což je dáno tím, že velmi záleží na tom, jakým způsobem je čaj Pu erh připraven a také na kvalitě daného konkrétního čaje. Čím více je čaj Pu erh starší, tím více je jeho chuť jemnější a také mírně nasládlá.
Těžištěm pěstování a následného zpracování čaje Pu erh se nachází v čínské provincii Jün-nan, kde panuje klima pro pěstování tohoto čaje optimální a odkud také většina Pu erhu pochází.
Sklizeň čajových lístků, ze kterých se čaj Pu erh vyrábí, probíhá třikrát ročně, přičemž některé se sklízí v polovině dubna, další mezi červencem a srpnem a jiné jsou sklízeny v září a říjnu.
Při skladování potřebuje čaj Pu erh být v kontaktu se vzduchem, proto se obvykle neuzavírá do nádob a jako obal obvykle slouží papír, případně látkové pytlíky nebo bambus.
Rozeznáváme následující čtyři druhy čajů Pu erh, kterými jsou tmavý Shu, zelený Sheng, bílý a květový.
Zdravotní účinky čaje Pu erh se staly předmětem několika studií. V tomto čaji byla objevena přírodní antibiotika, takže při pití ve větším množství může mít pozitivní účinky na průběh některých infekčních chorob. Byly také prokázány pozitivní účinky na trávení.
Podle výsledků japonských studií a studie Kchunmingské lékařské fakulty čaj Pu erh také snižuje obsah cholesterolu v krvi.
Výzkumníci z nemocnice svaté Anny v Paříži potvrdili, že čaj Pu erh pomáhá snižovat tělesnou hmotnost.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.