Čaj

Sheng pu erh

Sheng pu erh je velmi starobylý čaj, který si cestu do našich čajoven a konviček čajomilů zatím teprve hledá. Pro Sheng pu erh je charakteristická ovocná medová chuť, která se v průběhu času mění na zemitou.

Zelený Sheng pu erh je původní druh fermentovaného čaje. Jedná se o nejstarší druh čaje pu erh a obecně patří mezi nejstarší typy vyráběného čaje vůbec.

Zelený Sheng pu erh se od tmavého liší v tom, že neprochází dodatečnou fermentací. Zato však vykresluje svou znamenitou chuť postupným zráním. Obecně se dá říci, že zelené Sheng pu erh čaje se hodí k delšímu skladování (zrání). Chuť je zpravidla poměrně jemná, kouřovitá se sladším dozvukem chuti, avšak to se liší čaj od čaje.

Zelený Sheng pu erh se vyrábí výhradně v lisované formě, přičemž bývá zabalen v papíru nebo v bambusu.

Čaj Sheng pu erh se řadí mezi vysoce ceněné čaje především díky svým účinkům na lidské zdraví.

Čaje pu erh včetně zeleného Sheng pu erh pocházejí obvykle z čínské provincie Yunnan, která je centrem výroby tohoto druhu čaje.

Další články:

Černou kuchyni nazvali kdysi lidé pohabující se v gastromii podle zčernalých stěn kouřem vystupujícím z otevřeného ohniště.

Jak je na tom pěstování kávy v Ugandě? Zaměstnává v této zemi cca 3,5 milionu rodin.

Před použitím je možno pařížský krém i trochu nahřát.

Jak na přípravu kvetoucího čaje, jehož obliba roste.

Kyselina chlorogenová je ester kávové a chinové kyseliny.

Chutná plantážní káva se sklízí v optimální době zrání.

Druhy kávy jsou arabica a robusta.

Camellia Sinensis dorůstá výšky 3 až 4 metrů.

Pomerančový dort ozdobíme sněhovými pusinkami.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Tmavý Shu pu erh má i své vyšší třídy.

Čaj

Sheng pu erh, který je u nás znám také jako Zelený pu erh, se vyrábí ze zeleného čaje, tj. čaje s velmi rychle přerušenou oxidací pomocí pražení na wok pánvích nebo méně využívaného spařování párou. Díky takto rychle přerušenému procesu oxidace čajových lístků obsahuje Sheng pu erh výrazné množství antioxidantů. Samotné zrání čaje Sheng pu erh probíhá v podstatě nepřetržitě, díky velmi pomalému procesu oxidace, probíhajícího za využití nepatrného množství vody a kyslíku ze vzduchu.


Yin.cz Tyto stránky používají cookie, jak jsou využívána vaše data.