Čaj

Sklizeň čaje

Čajové lístky je možno poprvé z keřů čajovníku sklízet přibližně po čtyřech letech. Ruční sklizeň je náročná na intenzivní práci. V některých oblastech, kde je nedostatek pracovní síly, je ruční práce nahrazena stroji, avšak kvalita sklizeného čaje tak může zásadním způsobem poklesnout.

Pro sklizeň čaje se používají tři techniky: standardní sklizeň, při které se sklízejí dva lístky a jeden pupen, střední sklizeň (tři lístky a jeden pupen) a hrubá sklizeň (čtyři lístky a jeden pupen na stopce). Čím je sklizeň výběrovější, tím lepší bude čaj. Na výše položených plantážích, které mají nejlepší podmínky pro pěstování vysoce kvalitního čaje, se používá výhradně výběrová sklizeň.

Čajové keře žijí dlouhou dobu. Assamica se dožívá v průměru 40 let, avšak Sinensis může rodit až po dobu 100 let.

Další články:

Zelený čaj Matcha obsahuje antioxidanty prospěšné zdraví.

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Žlutý čaj je čínská specialita.

Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.

Plody kávovníku jsou vejcovité.

Pěstování kávy v Mexiku sahá do 18. století.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.