Potřebujeme:
Na těsto medovníku budeme potřebovat: 100 g másla, 4 lžíce medu, 180 g cukru, 1 kávovou lžičku octa, 1 kávovou lžičku jedlé sody, 2 vejce, 700 g hladké mouky
Krém: 200 g másla, 1 slazené mléko, mleté vlašské ořechy, javorový sirup podle chuti
Časová náročnost: Zhruba 60 minut i s pečením
Jak na přípravu:
Příprava těsta na medovník: Smícháme ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložíme do hrnce, vymícháme, přidáme sodu s octem a a směs dáme nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidáme vejce. Mícháme směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Následně hrnec z plamene odstavíme. Směs necháme mírně vychladnout, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto, které přikryjeme a hodinu necháme odpočívat. Potom těsto na medovník rozdělíme do kuliček (8-10). Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválíme na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomůžeme si při vykrajování třeba pokličkou) a dáme péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).
Krém: Základem krému na medovník je slazené mléko, které vaříme zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě (pozvolna !). Necháme mléko vychládnout, vyklopíme (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšleháme s máslem. Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechny, případně javorový sirup.
Upečené, vychladlé placky potřeme krémem a klademe je jednotlivě na sebe. Poslední placku seshora potřeme krémem na medovník a posypeme rozstrouhanou poslední plackou (pro ještě lepší chuť smícháme s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem). Na závěr můžeme medovník lehce poprášit cukrem.
Další recepty a články:
Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.
Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.
Černý čaj bystří ducha a občerstvuje tělo.
Dort se zlatými slzami, připravíme si těsto.
Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.
Korpus s hořkou čokoládou kterou necháme změknout ve vodní lázni.
Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.
Kakaový dort s čokoládovými hoblinkami a s banány, do kastrůlku vlijeme smetanu a vsypeme cukr s kakaem...
Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.
Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.
Klasický medovník dochutíme ovocem.