Čaj

Káva a čaj neškodí kardiovaskulárnímu systému

Odpíráte si kávu a čaj kvůli vysokému tlaku? Už nemusíte.

Káva
Káva ani čaj neškodí v rozumné míře kardiovaskulárnímu systému.

K obecně rozšířeným mýtům patří i ten, že pití kávy a čaje patří mezi rizikové faktory rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Její nejznámější složka, kofein, skutečně stimuluje oběhový systém, zrychluje činnost srdce a může krátkodobě zvýšit krevní tlak. Vědecké studie provedené v posledních letech, nicméně jednoznačně prokázaly, že běžná konzumace kávy a čaje však srdci neškodí, a v rozumné míře si ji nemusí odpírat ani pacienti s vysokým tlakem nebo srdečním onemocněním.

Naopak, podle výsledků studie francouzských vědců je pití kávy a čaje spojeno s malým, nicméně statisticky zaznamenatelným poklesem krevního tlaku a srdeční frekvence.

Čaj

Japonci a káva, jejíž přípravě věnují stejnou pozornost, jako tradiční přípravě čaje.

Pití těchto nápojů neškodí kardiovaskulárnímu systému.


Yin.cz, tyto stránky popuisují výrobu, přípravu a pití čaje.