Odpíráte si kávu a čaj kvůli vysokému tlaku? Už nemusíte.
K obecně rozšířeným mýtům patří i ten, že pití kávy a čaje patří mezi rizikové faktory rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Její nejznámější složka, kofein, skutečně stimuluje oběhový systém, zrychluje činnost srdce a může krátkodobě zvýšit krevní tlak. Vědecké studie provedené v posledních letech, nicméně jednoznačně prokázaly, že běžná konzumace kávy a čaje však srdci neškodí, a v rozumné míře si ji nemusí odpírat ani pacienti s vysokým tlakem nebo srdečním onemocněním.
Naopak, podle výsledků studie francouzských vědců je pití kávy a čaje spojeno s malým, nicméně statisticky zaznamenatelným poklesem krevního tlaku a srdeční frekvence.
Japonci a káva, jejíž přípravě věnují stejnou pozornost, jako tradiční přípravě čaje.
Pití těchto nápojů neškodí kardiovaskulárnímu systému.