Čaj

Oolong - polozelený čaj

Oolong (wu-lung), zvaný také někdy polozelený čaj je druh čaje, který při svém zpracování prošel částečnou oxidací (fermentací).

Oolong - polozelený čaj
Oolong - polozelený čaj

Oolong se svým stupněm oxidace nachází mezi zeleným a černým čajem. Oolong při svém zpracování prochází oxidací, avšak ta je ukončena dříve než v případě černého čaje. Stupeň oxidace je u různých druhů oolongu odlišná, takže lze rozlišovat oolongy více a méně oxidované.

Listy určené pro výrobu oolongu jsou použity k přípravě čaje s plnou chutí, a proto se nesmějí sbírat přiliš brzy, nýbrž v okamžiku plné zralosti a poté musí být ihned zpracovány. Při výrobě čaje oolong se listy nechávají zavadnout na přímém slunci. Poté se protřesou v otáčejících se válcích, čímž dojde k narušení buněčné struktury na jejich okrajích. Proto takto připravené čajové lístky oxidují rychleji na okrajích než ve středu. Čajové listy se opakovaně protřesou a nechají se schnout za přístupu vzduchu, dokud jejich povrch nezežloutne a neobjeví se na něm žilky. Okraje listů se v důsledku oxidace zbarví do červena, zatímco střed zůstane zelený. Proces oxidace je v této fázi ukončen sušením.

K nejběžnějším oolongům patří:
Shui Hsien (v překladu Narcis, často se jako název tohoto čaje používá nesprávný překlad Vodní víla)
Tie Guan Yin (český název Železná bohyně milosrdenství)
Formosa Cui Yu
Formosa Dung Ti Oolong Special (v překladu Zmrzlý vrcholek)

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.