Čaj

Pozitivní účinky čaje na zdraví mohou chránit i před rakovinou

Pozitivní účinky čaje na lidské zdraví mohou chránit i před rakovinou.

Pozitivní účinky čaje na zdraví mohou chránit i před rakovinou
Čaj má pozitivní účinky na zdraví.

Výsledky výzkumů, ke kterým dospěli američtí vědci, potvrzují staré vědomosti tradiční čínské medicíny, že čaj není jen lahodný nápoj, ale má také blahodárné účinky. Může prý pomoci při prevenci proti kardiovaskulárním chorobám, při spalování kalorií a chránit před některými typy rakoviny.

Čaj je po čisté vodě druhým nejkonzumovanějším nápojem na světě. Vedle chuti byste jej však měli pít i kvůli jeho schopnosti působit preventivně jako ochrana zdraví. "Nevíme s jistotou, proč je čaj tak přínosný, ale víme, že je," řekl deníku The Washington Post profesor Thomas G. Sherman z Ústavu farmakologie a fyziologie Lékařského centra Georgetown University. "Existuje mnoho epidemiologických studií, a protože o nich lidé vědí, pijí čaj a využívají tak jeho výhody."

Čaj se vyrábí z listů rostliny Čajovníku čínského a dělí se na pět základních druhů: černý, bílý, zelený, oolong (polozelený) a pu-erh. Podle odborníků jsou všechny druhy čaje zdravé, přičemž většina přisuzuje pozitivní účinky čaje především polyfenylovým antioxidantům, které ochraňují před stresem. Další však připouští, že se přesně neví, které látky či jejich kombinace za pozitivními účinky čaje stojí.

Čaj

Goji - kustovnice čínská je patrně nejhodnotnější ovoce, které na naší planetě máme, které je považováno za ovoce mládí.


Yin.cz, tyto stránky popuisují výrobu, přípravu a pití čaje.