Čaj

Qimen Hongcha

Qimen Hongcha (Qi Men Hong Cha) patří mezi deset nejznámějších čínských čajů.

Qimen Hongcha
Černý čaj Qimen Hongcha (Qi Men Hong Cha)

Čaj Qimen Hongcha (Qi Men Hong Cha) je nejznámější a nejkvalitnější čínský černý čaj (v Číně se černý čaj označuje jako červený). Domovem čaje Qimen Hongcha, zkráceně jen Qi Hong, je oblast Qi Men (Čchi Men), Dong Zhi (Tung Č), Gui Chi (Kuej Čch), Shi Tai (Š' Tchaj), Qian Xian (Čchien Sien) v provincii Anhui (An-chuej) a oblasti Fu Liang (Fu Liang) v provincii Jiangxi (Ťiang-si). Čaj Qimen Hongcha se nejvíce líbí Angličanům, kteří jej nazývají čajovým princem. Díky vynikající kvalitě se prodává čaj Qimen Hongcha v posledních sto letech ve více než 150 zemích. V roce 1915 získal čaj Qimen Hongcha zlaté ocenění na mezinárodní Panamsko-pacifické výstavě.

Nejkvalitnější Qimen Hongcha pochází, jak již napovídá jeho jméno, z oblasti Qi Men. Díky teplému počasí, dostatečným srážkám a mírnému slunečnímu svitu je oblast Qi Men ideálním místem pro pěstování tohoto druhu čaje. Nejlepší a nejkvalitnější čaj Qimen Hongcha se sklízí v období února a března. Chuť čaje Qimen Hongcha je výrazně podmanivá, lehce vínově ovocná s dřevitým podkladem, celkově nedostižná, může být velice subjektivní. Jeho vůně je někdy přirovnávána k vůni orchidejí nebo růží, je květinová až ovocná s příchutí jehličnaté dřeviny. Tento čaj nabízí harmonickou kombinaci ovocné, květinové a kouřové vůně a chuti, která je pro něj typická. Nálev jantarové barvy si drží svou jemnost při různých množstvích použitého čaje. Uniformita čajových lístků je dohromady s výraznou typickou vůní důkazem vyšší kvality čaje.

Podle historických záznamů začala produkce čaje Qimen Hongcha v oblasti Qi Men v roce 1875 v době vlády manžuské dynastie Qing (Čching). Dříve zde byl vyráběn pouze čaj zelený. V roce 1875 ukončil vládní úředník Yu Ganchen (Jü Kan-čchen) svou funkci v provincii Fujian (Fu-ťien) a vrátil se domů. Prodejem černého čaje v provincii Fujian mohl získat nemalé příjmy a proto tedy začal Yu Ganchen experimentovat s pěstováním červeného čaje a založil čajové zahrady. Nakonec se Yu Ganchemu podařilo dosáhnout obchodního úspěchu. O rok později otevřel v oblasti Qi Men Yu Ganchen obchody s čajem a začal prodávat tento černý čaj. Ve stejné době začal místní obchodník Lu Longyuan (Lu Lung-jüan) pěstovat černý čaj ve velkém měřítku. Postupně se oblast Qi Hong stala největším producentem černého čaje v Číně. Lu Longyuan byl považován za zakladatele tradice černého čaje Qimen Hongcha.

Černý čaj Qi Men Hong Cha se spolu s Darjeelingem z Indie a U-ba ze Srí Lanky řadí ke třem nejlepším druhům černého čaje.

Domovem čaje Qi Men Hong Cha je okres Qi Men, který se nachází v jižní oblasti v provincii Anhui, kde leží hora Huangshan. Horské oblasti představují více než 90 % celkové plochy okresu Qi Men. Většina černého čaje Qimen Hongcha byla pěstována v údolí, které má nadmořskou výsku 100 a 350 metrů nad mořem a kde panují větší teplotní rozdíly mezi nocí a dnem.

Čaj

Čaj Qimen Hongcha (Qi Men Hong Cha) je nejznámější a nejkvalitnější čínský černý čaj.


Yin.cz, tyto stránky popuisují výrobu, přípravu a pití čaje.