Čaj

Zelený čaj

Zelený čaj je druh čaje, který při svém zpracování neprošel oxidací (fermentací). Zelený čaj je oblíbený zejména v asijských zemích, v poslední době však vzrůstá jeho obliba i na Západě.

Zelený čaj
Zelený čaj

Zelený čaj se vyrábí odlišným způsobem než čaj černý, výchozí surovina je stejná, avšak rozdíl spočívá ve způsobu zpracování čajových listů.

Listy pro výrobu zeleného čaje se v některých případech nechají zavadnout, v jiných nikoli. Zavadnutí je procesem, při němž se čajové listy rozprostřou na bambusové lístky nebo slaměné rohože a vystaví působení slunce nebo teplého vzduchu. Zároveň se musí pravidelně obracet, aby se rovnoměrně prosušily. Poté se zpracovávají pražením na pánvi, napařováním nebo pečením. Pak následuje svinování a sušení, které dává listům čaje jejich unikátní tvar.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.