Čaj

Co pijeme v čaji

Výzkumy ukazují, že čajové listy obsahují kolem 450 nejrůznějších chemických látek, z nichž nejvýznamnější jsou: alkaloidy (zejména kofein), třísloviny a silice. Díky kofeinu vykazuje čaj větší či menší povzbuzující účinky na centrální nervovou soustavu, podporuje krevní oběh, přispívá k posílení svalové činnosti a zvyšuje vylučování moči z těla. Tříslovinám čaj vděčí zvláště za vlastnosti pozitivně se uplatňující v boji proti bakteriím a při léčení zánětů. Čaj může být docela dobře využit jako podpůrný prostředek při léčbě vysokého tlaku, arteriosklerózy, zánětu ledvin či vleklého zánětu jater. Silice obsažené v čaji napomáhají rozpouštět tuky a mohou se příznivě uplatnit při trávení. Kofein obsažený v čaji má při podávání méně nepříznivé účinky než kofein podávaný v kávě. Je tomu tak proto, že v čaji podaný kofein působí díky taninu a katechinům daleko pomaleji a prakticky bez negativních účinků na činnost srdce. Navíc komplex látek obsažených v čaji je silně biologicky aktivní. Významná je i termoregulační schopnost čaje - v zimě zahřívá, v létě ochlazuje.

Další články:

Množství kávy na den, kolik jí vypít.

Genmaicha vzniká smícháním čaje Sencha s praženou rýží.

Darjeeling Tea z jaké země pochází a jaké máme druhy.

Pu erh z malých vesnic s rodinnou recepturou bývá ten nejzajímavější ve své kategorii.

Bancha obsahuje velké množství minerálních látek.

Hojicha vzniká pražením řapíků.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.