Čaj

Jak dlouho vydrží čaj čerstvý

Jak dlouho vydrží čaj čerstvý a je jeho čerstvost důležitá? Jako odpověď na tuto otázku se nabízí přirovnání k pečivu. Je lepší právě upečený rohlík nebo rohlík již ztvrdlý? Ovšem, čaj neztvrdne, ale lehko vyčichne a ztrácí tak svou svěžest. Zelené čaje, světlé oolongy, darjeelingské a nepálské čaje z první sklizně (FF) trpí na vyčichnutí nejvíce. Ani sebelepší uskladnění nezabrání alespoň částečné degradaci. Samozřejmě velmi těsné nádoby znehodnocení umírní, ale nezastaví. Čerstvý čaj je čerstvý čaj. V nejprestižnějších čajovnách se čaj dokonce mrazí (za což se ale také velmi draho platí), aby si zachoval svěžest. Pro srovnání: rok starý zelený čaj má cca 1/3 svých chutí, síly, svěžestí, než jaké měl po sběru.

Jsou všechny čaje náchylné k vyčichnutí?
Všechny druhy čajů nejsou náchylné k vyčichnutí. Černé čaje, Darjeelingské a Nepálské čaje z podzimní sklizně a některé oolongy nemají tak rychlý sklon k znehodnocení chutě, jako je tomu u zelených čajů. Jsou ale samozřejmě lepší čerstvě dovezené.
U lisovaných čajů označených Puerh, je to obráceně - u nich se cení jeho stáří, je to archivní čaj a čím starší, tím lepší = dražší. Některé druhy oolongů se také archivují, jde ale spíše o velmi ojedinělé a raritní čaje.

Další články:

Účinky čaje jsou mnohostranné.

Bancha obsahuje velké množství minerálních látek.

Pu erh z malých vesnic s rodinnou recepturou bývá ten nejzajímavější ve své kategorii.

Množství kávy na den, kolik jí vypít.

Darjeeling Tea z jaké země pochází a jaké máme druhy.

Hojicha vzniká pražením řapíků.

Čaj

Yin.cz Tyto stránky používají cookie, jak jsou využívána vaše data.