Čaj

Plantážní káva

Plantážní káva může být definována jako káva, která byla vypěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku. Byla sklizena v optimální době zrání a následně zpracována a usušena tak, že zelená zrna neobsahují defekty a vady, nýbrž distinktivní a osobitý chuťový projev. Navíc by taková káva měla od profesionálních degustátorů získat hodnocenní vyšší než 80 bodů ze 100. Zde však definice nekončí. Koncept plantážní kávy se týká všech článků poměrně komplexního řetězce. Selektivní sběr zralých třešní, čisté a správně načasované zpracování, skladování v ideálních podmínkách, to jsou hlavní cíle farmářů a exportérů v rámci pěstitelské země. Na druhé straně světa pak čeká nelehký úkol na pražírnu, která se snaží o maximální vyzdvihnutí chuťového potenciálu kávových zrn. Zákazník má za úkol z celého řetězce nejpříjemnější. I přesto však nevhodná příprava doma nebo v kavárně dokáže veškerou předcházející práci během několika málo vteřin zhatit.

Pokud káva překoná zmíněné nástrahy, měla by v chuti odrážet svůj tzv. terroir a být pro zákazníka především kulinárním zážitkem a ne pouze rychlým zdrojem kofeinu. Plantážní káva dokáže být chuťově nesmírně bohatá a rozmanitá. Směle může konkurovat i vínu. Ty nejlepší kávy definuje výrazná, někdy až expkozivní živost (tzv. acidita), komplexní tóny exotického či lesního ovoce, plné, šťavnaté tělo a dlouhotrvajjící sladká dochuť. Při degustaci se nezřídkakdy používají deskriptory jako jahody, černý rybíz, mango, papája, maracuja a další. Jelikož v našem regionu dlouhou dobu nebyly kvalitní jednodruhové plantážní kávy k mání, může být takový popis pro kávomilce překvapivý. Je proto důležité zmínit, že kávové třešně zrající na keřích kávovníku jsou vlastně ovocem a ve výsledku by tak měly i chutnat.

Další články:

Příprava zeleného čaje je o něco složitější.

Pozitivní účinky čaje na zdraví mohou chránit.

Příprava černého čaje pro více nálevů.

Darjeeling z indického regionu.

Příprava čaje pu-erh zeleného nebo černého.

Mletí kávy třemi základními způsoby.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.