Vlastní přípravě kávy předchází její mletí. Mletí bychom měli věnovat dostatečnou pozornost, neboť stupeň umletí kávy musí odpovídat způsobu přípravy. Obecně platí tato pravidla:
Hrubé umletí - pro přípravu kávy v překapávači anebo filtrované kávy
Střední umletí - široké použití do kávovarů a překapávačů s jemnými sítky
Jemné umletí - pro přípravu espresa a na tureckou kávu
Čerstvě umletou kávu je vhodné rychle zkonzumovat, protože čerstvost vůně si umletá káva zachovává jen několik dní.
Na základě Vašich preferencí si můžete z čerstvě umletých kávových zrnek připravit šálek překapávané, turecké či filtrované kávy. Kávu si můžete připravit také velice prostě v konvici, když hrubě umletou kávu zalijete vroucí vodou, necháte chvíli luhovat a poté nápoj slijete přes sítko.
Další články:
Čajové nádobí pro přípravu.
Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.
Citáty o čajích různých autorů.
Rostlina čajovník kolik druhů existuje.
Jak dlouho vydrží čaj čerstvý a je čerstvost důležitá?
Množství kávy na den je 4 až 6 šálků.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.