Na rozdíl od čajů černých nebo zelených není původ ovocných čajů v listech čajovníku, ale jedná se o směsi sušeného ovoce, případně bylin. Mezi nejčastěji používané komponenty patří ibišek, šípek, pomerančová kůra a sušené jablko. Ibišek dává čaji charakteristickou červenou barvu a nakyslou chuť. V případě, že je třeba odstranit kyselost nebo získat jinou barvu nálevu, ibišek se v ovocném základu vynechává. Vzhledem k tomu, že neobsahují kofein, jsou vhodným nápojem pro všechny věkové kategorie a lze je pít bez omezení. Ideálně hasí žízeň a v chlazené podobě příjemně osvěží. Výborně se hodí pro přípravu míchaných nápojů v kombinaci s ovocnými šťávami. V horkých dnech pak k výrobě ledových čajů.
Další články:
Bai Mu Dan je bílý čaj.
Příprava bílého čaje je jednoduchá.
Mletí kávy třemi základními způsoby.
Čajový obřad Gong Fu Cha připraví mnoho nálevů.
Káva, původ lahodného nápoje a jeho cesta světem.
Příprava čajů rooibos a honeybush které jsou podobné přípravou.
Příprava čaje pu-erh zeleného nebo černého.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.