Čaj

Čajový obřad Gong Fu Cha

Čínský čajový obřad. Kung Fu (Gong Fu Cha) v Číně neznamená, jak by si evropan možná myslel, bojové umění, ale Kung Fu znamená prostě něco dělat dobře, vynikat v tom. Jednotlivé vonné a chuťové vrstvy vynikají mnohem více, většinou mnoho nálevů.

Jako nejdůležitější je všechno nádobí vyhřát vroucí vodou, připravit tak na zalití čaj a nezapomenout na oplachovací nálev. Pro představu video zde:

Pomůcky:
Čajové moře - je dřevěné, kamené, z yixingu, kovu... je to vlastně pracovní "plocha" na které připravujeme čaj, má dvojité dno kam odtéká přebytečná voda a čaj. Při přípravě je nutne stále konvičku polévat vroucí vodou a je dobré potírat čajem po oplachovacím nálevu samotnou konvičku štetečkem. Podpoříme tím vznik žádoucí patiny na konvičce.
Čaj - Zvolíme dle chuti, množství dle chuti a konvičky. Přibližne 6-10g.
Čaje vhodné ke Gong fu cha: Velice kvalitní černé, velice kvalitní zelené čaje, kvalitní oolongy, Sheng a Shu Puerhy.
Konvička - Volíme z Yixingu, velikost menší tak 150Ml a méně, dobře zatažená a těsnící konvička je výhodou. Do kvalitních konviček se nesmí sahat dovnitř konvičky rukou a musí se umývat pouze vodou. Konvička z Yixingské hlíny je totiž porézní a má ideální vlastnosti pro přípravu čajů. Jedna konvička by měla sloužit pouze pro jeden druh čaje, protože konev nasákne vůni chuť atd. z daného čaje a přípravou jiného čaje by se ideální vlastnosti konvičky vytratily.
Šálky - Připravíme si nádobu na slévaní, může být třeba větší šalek, o objemu kovničky a pak šálek na pití a čichací pohárek.
Štěteček - Je vhodný na potírání konvičky čajem, na vytvoření patiny. Neni pochopitelně nutný.
Utěrka, vroucí voda, sítko .... - Toto jsou další věci které krom vody nepotřebujeme, ale detaily tvoří dokonalost. Sítko by mělo být velice jemné.
Teplota vody: U zelených čajů teplota nízká (60-80°C dle čaje), oolongy 90-95°C, černé a puerhy 100°C.

Příprava:
Máme připraveno nádobí, čaj, vodu...vložíme čaj do vyhřáté konvičky a protřeseme, za pár vteřin přivoníme.
Oplachovací nálev: Dle čaje volíme většinou jeden, u pevně lisovaných čajů můžeme i dva. Oplachovací nálev je rychlý, a vylejeme jej do šálku a tim jej předehřejeme opět a pak polijeme konvičku a štětečkem roztíráme po porvrchu. Následně vylijeme i ze šálků na konvičku a znovu potíráme. Nyní je vše připraveno pro první pitelný nálev.
Počet nálevů: Záleží na druhu čaje. Kvalitní Puerhy dávají i 12-15 nálevů.
Doba louhování: Dle druhu čaje. Oplachovací sléváme okamžitě a další nálevy k pití sléváme po cca 10-20s. Nutno odzkoušet dle vlastní chuti. S přibývajícím počtem nálevů prodlužujeme dobu louhování.

Další články:

Teplota vody na čaj je individuální.

Žlutý čaj je čínská specialita.

Japonský čajový obřad čanoju, hostitel má jako obvykle za pasem zastrčenou hedvábnou utěrku.

Dračí studna od Západního jezera má kladný vliv na zdraví.

Rostlina čajovník roste v paletě variet.

Chemické složení čaje, jaké organické složky obsahuje.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.