Čaj

Produkce čaje na Srí Lance

Srí Lanka (v čajovém obchodě uváděná pod starším názvem Ceylon), ostrovní stát ležící v Arabském moři jihovýchodně od Indie, je jedním z nejvýznamnějších světových producentů. Čaj se zde pěstuje ve více než 50 oblastech a podoblastech, v různých geografických, půdních i klimatických podmínkách. Nejdůležitějším faktorem pro růst a následně též sklizeň lístků je období dešťů (monzunů), které přichází do oblastí na jihu a západě ostrova v době od května do září, zatímco do oblastí na severu a východě ostrova od října do prosince. V tomto období se až na výjimku, kterou je oblast Nuwara Eliya, kde jsou deště mírné a kde sklizně probíhají prakticky celoročně, nesklízí, nejlepší čaj pak obvykle pochází ze sklizní prováděných v suchých měsících, kdy lístky dorůstají dlouho a jejich kvalita se tím výrazně zvyšuje. V nížinných oblastech je výrazně vyšší průměrná roční teplota (okolo 20°C) a vlhkost než v oblastech horských a vysokohorských. Podle nadmořské výšky, v níž byl čaj vypěstován se cejlonská produkce často dělí na nížinné (lowgrown), horské (midgrown) a vysokohorské (highgrown) čaje. Obecně a zjednodušeně lze říci, že vysokohorské oblasti produkují list nejkvalitnější, zatímco v nížinných oblastech je dosažení prvotřídní kvality výrazně složitější. Většinu místní produkce tvoří čaje černé, zpracovávané ortodoxní metodou (a jen asi ve 3% metodou CTC), poměrně často se lze setkat též s čaji zelenými, spíše vzácností jsou vysoce kvalitní čaje bílé.

Nejdůležitějšími a nejznámějšími čajovými oblastmi Srí Lanky jsou:
Dimbula
Uva
Nuwara Eliya
Kandy

Dalšími významnými cejlonskými čajovými provinciemi jsou Galle, nacházející se na jihu ostrova a proslulá produkcí kvalitních listových tříd, Morawak Korale produkující v nadmořských výškách do 600 metrů nížinné čaje a Ratnaputra, kde se produkují podobné čaje jako Morawak Korale.

Další články:

Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.

Nilgiri pochází z jihozápadních horských hřebenů v jižní Indii.

Zelený čaj Matcha obsahuje antioxidanty prospěšné zdraví.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje trávení produkcí žaludečních šťáv.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.