Čaj

Tmavý čaj (Hei Cha)

Pojmem Hei Cha [Chej-čcha] označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny. Zjednodušeně se dá říci, že se jedná o čaje, které prošli dodatečnou fází postprodukční fermentace. Společným faktorem je též jejich lisování do forem (obdélník, hnízdo apod.) či pěchování do bambusových košů. Rozeznáváme několik poddruhů, mezi které patří např.: Fuzhuan Cha, Liubao, Kangzhuan Cha, Qingzhuan Cha, Liang Cha, Tian Jian aj. Někdy je do této kategorie řazen i čaj Liuan.

Ač se čaje povětšinou vyrábějí v jižnějších provinciích (Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan), je většina produkce určena pro vývoz do severních částí země. Zde žijí lidé, jejichž jídelníček se sestává povětšinou z živočišných produktů, které jsou chudé na vitaminy a minerály. Chybějící složky stravy jsou nahrazeny právě čaji Hei Cha, které jsou bohaté na tyto složky. Též se užívá v tradiční čínské medicíně ke snižování cholesterolu v krvi a obsahu tělního tuku. V neposlední řadě je čaj vítaným osvěžením jak v parných letních dnech, tak i v mrazivých dnech zimy.

Další články:

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Žlutý čaj je čínská specialita.

Černý čaj bystří ducha a občerstvuje tělo.

Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.

Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Čaj lapacho se vyrábí z vnitřní kůry stromu lapacho.

Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.

Pěstování kávy v Mexiku sahá do 18. století.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.