Pojmem Hei Cha [Chej-čcha] označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny. Zjednodušeně se dá říci, že se jedná o čaje, které prošli dodatečnou fází postprodukční fermentace. Společným faktorem je též jejich lisování do forem (obdélník, hnízdo apod.) či pěchování do bambusových košů. Rozeznáváme několik poddruhů, mezi které patří např.: Fuzhuan Cha, Liubao, Kangzhuan Cha, Qingzhuan Cha, Liang Cha, Tian Jian aj. Někdy je do této kategorie řazen i čaj Liuan.
Ač se čaje povětšinou vyrábějí v jižnějších provinciích (Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan), je většina produkce určena pro vývoz do severních částí země. Zde žijí lidé, jejichž jídelníček se sestává povětšinou z živočišných produktů, které jsou chudé na vitaminy a minerály. Chybějící složky stravy jsou nahrazeny právě čaji Hei Cha, které jsou bohaté na tyto složky. Též se užívá v tradiční čínské medicíně ke snižování cholesterolu v krvi a obsahu tělního tuku. V neposlední řadě je čaj vítaným osvěžením jak v parných letních dnech, tak i v mrazivých dnech zimy.
Další články:
Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.
Žlutý čaj je čínská specialita.
Černý čaj bystří ducha a občerstvuje tělo.
Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.
Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.
Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.
Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.
Čaj lapacho se vyrábí z vnitřní kůry stromu lapacho.
Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.
Pěstování kávy v Mexiku sahá do 18. století.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.