Rooibos je keř tvořený tenkými větvičkami a malými jehličkovitými lístky (cca 1 cm dlouhými). Pěstuje se pouze na plantážích Jižní Afriky v pohoří Cederberg. Sklizený Rooibos se svazuje do snopů, seká na požadovanou délku, drtí a následně fermentuje a suší. Výsledkem je červený Rooibos s medovou chutí. Odbouráním procesu drcení a fermentace získáme Rooibos zelený, jehož chuť je více bylinná. Rooibos se třídí podle velikosti barvy a chuti. Je bohatý na antioxidanty, neobsahuje žádný kofein a má velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Zejména působí proti alergiím, zažívacím poruchám, nervozitě, nespavosti a depresím. Má preventivní účinky proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním.
Další články:
Bai Mu Dan je bílý čaj.
Káva, původ lahodného nápoje a jeho cesta světem.
Příprava čajů rooibos a honeybush které jsou podobné přípravou.
Mletí kávy třemi základními způsoby.
Příprava bílého čaje je jednoduchá.
Čajový obřad Gong Fu Cha připraví mnoho nálevů.
Příprava čaje pu-erh zeleného nebo černého.