Pu erh skladujeme volně na místě kde nejsou žádné aromatické agresivní prvky. Čaj musí mít potenciál ke zhodnocování - tedy ke zrání. Zrání je ve skutečnosti velmi pomalou fermentací, k níž čaj využívá vody a kyslíku obsažených ve vzduchu. Jsou dva typy skladování:
Dry Storage - suché skladování
Suché skladování má dlouho historii, nicméně v 20. století se popularita suchého skladování ztrácela. Od vlny obchodních metod v roce 1950 se suché skladování Pu-erhu téměr vytratilo a bylo možno sehnat pouze druhý typ skladování - wet storage (mokré skladování). Stará verze skladování však zůstala mezi znalci čaje a u malých pěstitelů. Situace, která nastala roku 1950 byla zapříčiněná hlavně tím, že zrání u suchého skladování trvá déle než u mokrého - zhruba o polovinu déle (až 30let). Proto se začaly čaje skladovat na místech s vysokou vlhkostí. Avšak tato metoda nese výrazné riziko - náchylnost čaje k plísni. V posledních letech se opět hledí na kvalitu čajů a tak dnes můžeme čaje ze suchého skladování opět zakoupit (cca od roku 1992).
Wet Storage - mokré skladování
Mokré skladování je známé stovky let. Záznam prvního skladování dokazují čaje uložené v jeskyních. Dnešní moderní proces mokrého skladování je plně řízen a kontrolován. Každý obchodník má svá vlastní kritéria a postupy při mokrém skladování. Čas od času na některém kusy vznikne plíseň - pak jde o znehodnocený čaj. Plíseň často naznačuje špatný výrobní proces, nízkou kvalitu čaje, snahu o rychlé (nedokonalé) zrání. Rozdíl oproti suchému skladování je patrný v chuti i barvě. List bývá tmavší (ovšem ne tak, jako shu Pu-erh) a chuť.
Skladování v ČR
Skladování v našich podmínkách je odlišné - podnebí v Číně zde napodobit nelze. Přesto však čaje skladované v Evropě bývají označovány jako jedny z nejlepších. Ideální bývá vlhkost od 60% do 75%. Pokud není v místnosti dostatečná vlhkost, stačí položit mokrý hadr přes topení a rázem se vlhkost zvýší.
Další články:
Darjeeling Tea z jaké země pochází a jaké máme druhy.
Účinky čaje jsou mnohostranné.
Japonské čajové domky pro čajový obřad.
Pu erh z malých vesnic s rodinnou recepturou bývá ten nejzajímavější ve své kategorii.
Množství kávy na den, kolik jí vypít.
Jak dlouho vydrží čaj čerstvý, různé druhy různou dobu.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.