Zelený čaj je vyroben z nefermentovaných lístků čajovníku a díky tomu obsahuje vysoké množství antioxidantů - polyfenolů, které ničí v těle volné radikály - částice, které způsobují stárnutí buněk a jsou také příčinou různých onemocnění a velkým nebezpečím pro náš imunitní systém. Polyfenoly obsažené v zeleném čaji mají schopnost neutralizovat tyto škodlivé částice a zároveň redukovat nebo dokonce předcházet dalším neblahým procesům v našem těle. Už v tradiční čínské a indické medicíně se zelený čaj používal jako prostředek na povzbuzení, diuretikum, pomáhal léčit zranění a zlepšoval srdeční činnost, dále pomáhal při nadýmání, reguloval tělesnou teplotu a hladinu cukru v krvi, pomáhal při zažívání a měl obecně prospěšný vliv také na zdraví duševní. Tradiční metoda výroby zeleného čaje zahrnuje následující výrobní procesy: zavadnutí (ne vždy), zahřívání, svinování a sušení. Po sebrání se čerstvé čajové lístky rozprostřou na bambusové rohože a vystaví se slunečnímu záření, nebo teplému vzduchu po dobu jedné až dvou hodin. Poté, aby se předešlo oxidaci a čaj zůstal svěží, se lístky zahřívají. Nakonec dochází ke svinování a sušení.
Další články:
Mletí kávy třemi základními způsoby.
Příprava zeleného čaje je o něco složitější.
Káva, původ lahodného nápoje a jeho cesta světem.
Čajový obřad Gong Fu Cha připraví mnoho nálevů.
Příprava čaje pu-erh zeleného nebo černého.
Pozitivní účinky čaje na zdraví mohou chránit.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.