Čaj

Zelený čaj je vyroben z nefermentovaných lístků čajovníku

Zelený čaj je vyroben z nefermentovaných lístků čajovníku a díky tomu obsahuje vysoké množství antioxidantů - polyfenolů, které ničí v těle volné radikály - částice, které způsobují stárnutí buněk a jsou také příčinou různých onemocnění a velkým nebezpečím pro náš imunitní systém. Polyfenoly obsažené v zeleném čaji mají schopnost neutralizovat tyto škodlivé částice a zároveň redukovat nebo dokonce předcházet dalším neblahým procesům v našem těle. Už v tradiční čínské a indické medicíně se zelený čaj používal jako prostředek na povzbuzení, diuretikum, pomáhal léčit zranění a zlepšoval srdeční činnost, dále pomáhal při nadýmání, reguloval tělesnou teplotu a hladinu cukru v krvi, pomáhal při zažívání a měl obecně prospěšný vliv také na zdraví duševní. Tradiční metoda výroby zeleného čaje zahrnuje následující výrobní procesy: zavadnutí (ne vždy), zahřívání, svinování a sušení. Po sebrání se čerstvé čajové lístky rozprostřou na bambusové rohože a vystaví se slunečnímu záření, nebo teplému vzduchu po dobu jedné až dvou hodin. Poté, aby se předešlo oxidaci a čaj zůstal svěží, se lístky zahřívají. Nakonec dochází ke svinování a sušení.

Další články:

Mletí kávy třemi základními způsoby.

Příprava zeleného čaje je o něco složitější.

Káva, původ lahodného nápoje a jeho cesta světem.

Čajový obřad Gong Fu Cha připraví mnoho nálevů.

Příprava čaje pu-erh zeleného nebo černého.

Pozitivní účinky čaje na zdraví mohou chránit.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.