Čaj

Čajové nádobí

Čajového nádobí je na světě nepřeberné množství, ukážeme si tedy alespoň ukázky některých základních kousků.

Čajový hrnek
K tomuto nádobí není co dodat, čaj se vloží do sítka a nechá se minuty louhovat. Poté se vyjme sítko a uživatel může popíjet.

Gaiwan
Gaiwan je užitečný a všestranný nástroj pro přípravu defakto všech čajů. V gaiwanu se nejlépe připravují čaje nižší a střední třídy - čaje vysoké třídy lze taktéž, ale pro ně už bývá lepší speciální nádoba přesně na míru daného čaje. Nálev se slévá do misky přes víčko gaiwanu. Video s přípravou viz. sekce příprava čaje. Tradiční gaiwan nemá podtácek, ale choulostivé evropany pálil samotný gaiwan, proto se k němu vyrábí i podtácek který při slévání zajišťuje ochranu před spálením.

Gaiwan
Gaiwan je užitečný a všestranný nástroj pro přípravu čaje.

Konvice
S konvicemi to také není jen tak. Mistři čajového umění používají na každý druh čaje jinou konvici. Ke každému čaji se totiž hodí jiná porezita konvice, jiná tloušťka, tvar a materiál. Mezi špičku patří Yixingské konvice, které musíte nejdříve připravit před samotnou přípravou. Zjednodušený postup: Konvici necháme den louhovat ve vodě. Poté přistavíme na plotnu a necháme konvici ve vodě pod mírným varem - opakovat "vaření" dokud konvice nebude pouštět barvu. Poté se do konvice vloží velké množství čaje, který v ní hodláte do budoucna připravovat a zalije se horkou vodou. Takto se nechá stát jeden den. Vypláchneme a můžeme vyzkoušet první přípravu čaje. Tento postup platí pouze pro kvalitní porézní Yixingské konvice, u ostatních to nemá smysl. Proč ten celý ceremoniál? Na kvalitní hlíně totiž vznikne žádoucí patina a zlepšuje vlastnosti daného čaje připravovaném v konvici. Důležitou poznámkou je, že nikdy neumýváme tyto konvice saponáty ani jinými prostředky - konvice by se úplně zničila. Dále také nesaháme do vnitřku konvice, z důvodu omezení tvorby patiny v místě dotyku. Na obrázcích jsou vyobrazeny různé druhy konvic, od klasické domácí přes Yigingské a nakonec japonské "kyusu".

Kalabasa
Kalabasa je nádoba z vydlabané a upravené tykve a složí pro přípravu jihoamerického Maté. V ČR lze najít také podobné nádoby z keramiky a kovu. Ke konzumaci nápoje slouží speciální slámka nesoucí název - Bombila. Maté se připravuje buď za tepla, nebo za studena.

Čínská "zavařovačka"
Přenosná nádoba pro přípravu čajů. Velmi vhodná pro přípravu čajů na studeno. V Číně jedna z nejpopulárnějších nádob (pro její přenosnost a jednoduchost - pro dokonalou chuť však bude lepší volit jiné nádobí).

Čínská zavařovačka

Další články:

Tie Guan Yin Taiwan používá stejnou technologii výroby.

Skladování Pu erh volně na místě kde nejsou aromatické prvky.

Anglický odpolední čaj je tradiční zvyk.

Rostlina čajovník kolik druhů existuje.

Japonské čajové domky pro čajový obřad.

Citáty o čajích různých autorů.

Čaj

Yin.cz Tyto stránky používají cookie, jak jsou využívána vaše data.