Čaj

Čajové příslušenství

Čajové příslušenství jsou věci, které neslouží přímo k přípravě čaje, ale pomáhají nám k vylepšení cílové chuti a k celkové estetice.

Čajová moře
Čajové moře slouží pro zachytávání přebytečné vody při přípravě čajů. Oplachovací nálev vyléváme přímo do moře. Provedení čajového moře může být různé, od obyčejných drobných nenáročných tvarů až po umělecká díla s velkými rozměry. Dále rozlišujeme u čajového moře materiál z kterého bylo zhotoveno - keramika, nebo dřevo (nejčastěji bambus). Různý je i typ čajových moří - se záchytným prostorem (voda se drží v čajovém moři), s vývodem (voda teče z moře pod stůl do sběrné nádržky), nebo s lastovou vaničkou pod mořem. Keramická čajová moře bývají vyráběna převážně v kulatém provedení.

Džbán a sítko
Při čajovém obřadu Gong Fu Cha používáme džbán jako slívací prostor - z džbánku potom již podáváme do misek. Pro maximální vychutnání čaje je vhodné pořídit sítko. V obchodech s nádobím prodávají převážně nedostačující sítka, vhodná jsou opravdu jen jemná sítka. Sítko se přiloží na vrch džbánku a čaj se tak při slévání oddělí od všech částeček vylouhovaného listu.

Pu-erhový nůž a šídlo
Tyto nástroje slouží k porcování lisovaných čajů - převážně čajů typu Pu-erh. Zejména při porcování Tuo cha (hnízd) a Brick (cihliček) je nutno dát velký pozor - jsou velice pevně lisovány a snad každý čajomilec, který takto doloval čaj, byl zraněn od nástroje, který mu při tom sklouzl.

Sada pomůcek pro porcování a přípravu
Ve specializovaných obchodech se prodává i tento set používaný při čajovém obřadu Gong Fu Cha. Sada obsahuje prakticky vždy dřevěnou pinzetu pro hygienickou přípravu (pro manipulaci s nádobím), lopatku na sypaný čaj, dřevěný trn pro zprůchodnění případně zacpané konvičky, špachtličku pro odstranění vylouhovaného čaje, násypku a dřevěnou vázu v které je vše vyjmenované uložené.

Teploměry, váhy, stopky
Stejně jako někteří lidé se učí od mala bojová umění, řemesla atd. někteří lidé se po celý život učí přípravu čaje. Pro obyčejné lidi může znít podivně, že na přípravu čaje potřebujeme teploměr, nebo váhu - pro ověření našeho odhadu, nebo pokud chceme experimentovat, pak ano. Jak jsme již říkali každý čaj má jiné vlastnosti - různá teplota vody a velikost dávky má tedy velký vliv. Váhu potřebujeme na přesné odměření dávky - některý list je objemnější, některý lámaný a od oka se těžko určuje kolik asi váží. Teploměr je velice praktická pomůcka pro kontrolu teploty vody, párkrát si ověříme na kolik je voda ohřátá a poté budeme již typovat s přesností +/- 5°C. Stopky - ideální je budíček, který se používá na vaření. Dnešní uspěchaná doba vyžaduje neustálý rozruch a zapomenutý přelouhovaný čaj není nic příjemného - proto tu máme tyto stopky, které nám leckdy zachrání skvělý čaj.

Dózy, krabičky, prachovnice
Nejdůležitější součástí našeho čajového příslušentví jsou dózy pro uchovávání čaje. Podle druhu čaje volíme i příslušný prostor. Pro ovoněné, černé a nízkou třídu zelených čajů můžeme volit plechové dózičky, které bývají i vkusně zdobeny. Papírové dózy volíme čistě jen pro estetiku a uchováváme v nich čaje nížší kvality. Střední třídu čajů můžeme uchovávat ve skleněné čiré dóze (avšak skladovat v temnu) s gumovým těsněním. Vysokou třídu čajů uchováváme zásadně v tmavých prachovnicích, nebo v uzavíratelných aluminiových sáčcích.

Další články:

Čajové nádobí pro přípravu.

Skladování Pu erh volně na místě kde nejsou aromatické prvky.

Citáty o čajích různých autorů.

Anglický odpolední čaj je tradiční zvyk.

Rostlina čajovník kolik druhů existuje.

Japonské čajové domky pro čajový obřad.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.