Čaj

Jak na přípravu čaje

Lidová příprava

Všichni se s ní, možná i každodenně, setkáváme. Porcované pytlíkované čaje vložíme do hrnku a zeléváme 100°C. To je obecně nejrozšířenější příprava v Česku. Dále pak následuje příprava pomocí sítka (vajíčka) - lidé si v něm dělají nejčastějí bylinné čaje a čaje černé.

Příprava na "vyšší" úrovni

Pro vychutnání daného čaje si musíme uvědomit, že každý čaj má jiné vlastnosti, chutě, vůně, proto se také na každý čaj hodí jiná nádoba ve které se čaj připravuje. Ideální je tedy vlastnit malou konvičku a Gaiwan (zhong). Při vrcholové přípravě čaje je jedna konvička jen pro jeden konkrétní druh čaje, pak tedy ve výbavě takovéhoto profesionála nesmí chybět mnoho nádobí. Pro každodenní popíjení si ale vystačíme s již zmiňovanou konvičkou, popřípadě Gaiwanem. Konvička nám ideálně poslouží k přípravě červených čajů, oolongů a pu-erhů. Některé zelené čaje se také dají velice úspěšně připravit v konvičce. Naprosto univerzálním nádobím je však Gaiwan. Lze v něm připravit téměř všechny čaje s vynikající chutí. Pro představu zde video o zacházení s Gaiwanem:

Další články:

Žlutý čaj je čínská specialita.

Dračí studna od Západního jezera má kladný vliv na zdraví.

Japonský čajový obřad čanoju, hostitel má jako obvykle za pasem zastrčenou hedvábnou utěrku fukusa.

Rostlina čajovník roste v paletě variet.

Bostonské pití čaje bylo předehrou americké revoluce.

Chemické složení čaje, jaké organické složky obsahuje.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.