Čaj

Káva od květu po sklizeň

Káva je jako nápoj známá již více než tisíc let. Dostala své jméno po latinském označení rostlinného rodu Coffea. Tento rod patří do čeledi Rubiaceae, jež zahrnuje více než 500 rodů a 600 druhů. Všechny druhy Coffea jsou dřeviny. Ze dvou nejznámějších odrůd je arabica Kávovník arabský (arabika) je velký keř s tmavozelenými oválnými listy. Plody jsou vejcovité, zpravidla obsahují dvě zploštělá semena. Robusta je to odolný keř či strom, semena jsou menší než u arabiky. Káva arabika představuje v současné době asi 70 procent světové sklizně, ale podíl robusty stoupá (větší výnosy z těchto kávovníků, příznivější cena kávy robusty). Káva se dá pěstovat jak na velkých plantážích, tak i na malých mýtinách v lesích. Arabice se daří při teplotě 17 až 24 stupňů Celsia, robustě při teplotě 24 až 29 stupňů. Doba sklizně se mění podle zeměpisné polohy - na sever od rovníku se sklízí od září do prosince, na jih v dubnu, květnu, případně až do srpna. V zemích rovníku (například Kolumbie), se sklízí po celý rok. Kvalitu kávy je ovlivňuje i provedení sklizně.

Další články:

Zpracování kávy v pěti etapách.

Příprava čaje pu-erh zeleného nebo černého.

Bai Mu Dan je bílý čaj.

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Mletí kávy třemi základními způsoby.

Čajový obřad Gong Fu Cha připraví mnoho nálevů.

Příprava čajů rooibos a honeybush které jsou podobné přípravou.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.