Čaj

Zpracování kávy

Stálezelená rostlina dorůstá výšky až 12 metrů a každého 1,5-2 metru je zastřihována. První sklizeň je možná až po šesti letech, následujících 10 až 20 let se sklízí pravidelná úroda. Kávová zrna zrají 6-11 měsíců.

Káva při svém zpracování prochází těmito etapami:

- Sklizeň kávových peckovic z kávovníků - sklizeň se provádí buď ručně anebo pomocí strojů - to jen v oblastech, kde to umožňuje terén (například na rovinatých kávových plantážích Vietnamu). Doba sklizně závisí na zeměpisné poloze. V oblastech na sever od rovníku (severní Afrika, střední Amerika) se sklizeň provádí od září do prosince, jižně od rovníku (např. Jižní Amerika) se sklízí v měsíci dubnu a květnu, ale někdy se může prodloužit až do srpna. V rovníkových zemích jako jsou Kolumbie nebo Uganda se může káva sklízet celý rok.
- Odstranění peckovice a pergamenového obalu zeleného kávového zrna a leštění zrnek.
- Poté přichází na řadu třídění a přebírání, kávová zrnka jsou zabalena do pytlů o hmotnosti asi 60kg a připravena k přepravě.
- Na konci procesu zpracování kávy stojí její pražení, které se obvykle provádí v místech spotřeby. Pražením dochází v kávových zrnkách k mnoha chemickým reakcím, díky kterým získává káva své charakteristické aroma.
- Stupeň pražení kávy závisí především na kávové odrůdě, některé kávy vyžadují vyšší stupeň pražení, jiné naopak nižší. Nicnémě základním pravidlem zůstává, že čím je pražení tmavší, tím je výsledná kvalita nižší, a že silnější pražení kávy má za následek ztrátu vlastního charakteru kávy.

Další články:

Citáty o čajích různých autorů.

Čajové nádobí pro přípravu.

Rostlina čajovník kolik druhů existuje.

Jak dlouho vydrží čaj čerstvý a je čerstvost důležitá?

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Množství kávy na den je 4 až 6 šálků.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.