Na čajových plantážích se čajovník pěstuje ze semen nebo z řízků. Semena se nechávají určitou dobu dozrávat, potom pěstují v pařeništích. Mladé rostlinky se asi po půl roce přesadí na plantáže.
Nevýhodou je nestejnorodost potomstva. Druhým způsobem je řízkování, listové řízky zakoření asi po dvou měsících a po osmi měsících se také přesadí na plantáže. Čajové keře jsou uspořádané v charakteristických řadách. Asi ve dvou letech se provádí první tvarovací řez, tři roky starý čajovník je připraven pro sběr lístků. Po dalších třicet až sto let se pravidelně sbírají lístky a keř se přiřezává do vhodné výšky kolem jednoho metru. Najdou se sice i čajové plantáže s několik set let starými čajovníky, ale staré rostliny dávají tuhé listy horší jakosti.
Další články:
Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.
Černý čaj bystří ducha a občerstvuje tělo.
Pěstování kávy v Indonésii kam ji přivezli Holanďané kolem roku 1696.
Čaj lapacho se vyrábí z vnitřní kůry stromu lapacho.
Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.
Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.
Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.
Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.
Pěstování kávy v Mexiku sahá do 18. století.