Čaj

Dort se zlatými slzami

Potřebujeme:

Křehké těsto: 200 g hladké mouky, 1 vejce, 100 g másla, 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 plechovka ananasového kompotu, 2 lžíce malinové marmelády
Nápň: 1 vanilkový puding v prášku, 750 g tvarohu, 80 ml 125 g cukru, 4 vejce, pomerančová kůra z 1 pomeranče nebo pomerančové aroma, 2 bílky, 60 g cukru, máslo na vymazání formy 3-4 lžíce strouhanky, nejlépe z piškotů
Na dekoraci: mletý cukr sekané pistácie karamelový sirup - dá se koupit.

Jak na přípravu:

Připravíme si křehké těsto, zabalíme do folie a dáme asi na hodinu do ledničky. Poté těsto vyválíme na pomoučněné ploše. Těstem vyložíme máslem vymazanou dortovou formu, vytáhneme okraje. Těsto posypeme strouhankou, ananasový kompot necháme odkapat a kousky rozložíme na těsto. Polijeme malinovou marmeládou, kterou, když je zapotřebí rozředíme troškou teplé vody.

Na náplň utřeme 4 vejce s cukrem do pěny. Přidáme pomerančové aroma, vmícháme vanilkový pudink v prášku, tvaroh a olej. Tuto směs rozetřeme na ananas. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 45 minut.

Bílky našleháme s cukrem do tuha. Asi po 40-45 min dort vytáhneme z trouby, potřeme sněhem a pečeme ještě asi 15-20 minut.

Dort necháme ve formě vychladnout, poté ho vyjmeme z formy, dáme na připravený talíř. Posypeme mletým cukrem, pokapeme karamelovým sirupem - to budou ty zlaté slzy - a dekorujeme sekanými pistáciemi.

Sladkosti ke kávě

Články:

Černý čaj bystří ducha a občerstvuje tělo.

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.

Čaj lapacho se vyrábí z vnitřní kůry stromu lapacho.

Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.

Pěstování kávy v Mexiku sahá do 18. století.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.