Čaj

Fermentace a čajové druhy

Fermentace je tak trochu nesprávný název pro souhrn chemických dějů, hlavně oxidaci, která probíhá při zpracování čajových lístků. Podmínkou fermentace je mechanické narušení buněk, například svinováním. Pak se čajové lístky nechají asi hodinu rozprostřené na stinném místě. Chemicky je fermentace oxidací polyyfenolů. Ukončuje se tepelně, například sušením listů nad prudkým ohněm.

Bílý čaj

Bílý čaj je nejvíce podobný čerstvému, přírodnímu čaji. Neprochází žádným mechanickým zpracováním ani fermentací, akorát se suší, takže zachovává většinu chutě a chemických látek čerstvého čaje. Vyrábí se pouze z terminálních lístků a pupene. Bílé čaje proto nevynikají barvou, kterou lze brát jako nazelenalou nebo nažloutlou, ale spíše chutí.

Zelený čaj

Čajové lístky jsou po sběru svinuty a lehce porušeny. U zeleného čaje jsou pak uvolněné chemické látky tepelně inaktivovány. V Číně se nejčastěji používá sušení a pražení, některým čajům dodává charakteristickou vůni a aroma právě správný způsob sušení nebo pražení nad ohněm. V Japonsku využívají spíše napařování horkou vodní parou.

Polozelený oolong

Čaje polofermentované se od černých a zelených liší jenom stupněm fermentace. Je jí zabráněno proběhnout úplně.

Černý čaj

Čaje černé prochází procesem úplné fermentace. Mají proto nejvýraznější barvu, od zlaté přes červenou až k tmavě hnědé a často výrazné aroma.

Tmavý čaj

Zvláštní druh čaje z velmi silných listů, které prochází dokonce dvojitou fermentací (prošly dodatečnou fází postprodukční fermentace).

Další články:

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Černý čaj bystří ducha a občerstvuje tělo.

Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Čaj lapacho se vyrábí z vnitřní kůry stromu lapacho.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.

Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.

Pěstování kávy v Mexiku sahá do 18. století.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.