Čaj

Hodnocení čaje

Kvalita čaje závisí na jeho původu (na kvalitě půdy, nadmořské výšce, podnebí...), způsobu ošetřovájní a pěstování čajovníku (prořezávání, případné stříkání ochrannými prostředky), technice sběru (ručně nebo strojově) a na zpracování (sušení, fermentování, míchání).

Charakteristiky pro kvality čaje:
Broken - čaj, který se drtí na menší kousky
Fannings - druhý nejjemnější prosev, nikdy celé lístky, nebo celé výhonky
Flowery - vysoce kvalitní čaj s mladými pupeny listů
Flush ( fleš ) - mladý výhonek (za špičkovou kvalitu je považován malý, celý lístek s pupenem) s co nejrovnoměrnějším množstvím lístků s čistou vůní
First Flush - první rašení na jaře
Second Flush - druhé rašení po monzunech (období dešťů)
Autumnal Flush - podzimní rašení po velkém období dešťů. Mezi tyto fáze rašení se zařazují přestávky v česání, kdy se provádí zastřihávání čajovníkových keřů. Jestliže se čaj trhá v bodě dešťů, nese název "Dešťový čaj"
Orange - toto označení se pojí s holandským královským palácem “Oranien” a značí královský čaj, tzn. Čaj nejvyšší kvality
Pekoe - je to odkaz na “bílé” květy pekoe, na špičky lístků a mladé výhonky, které jsou při sklizni na spodní strně ještě světlounké. Jedná se o nejmladší výhonek čajovníku, porostlý ještě bělavým chmýřím
Tip/Tippy - vrcholky listů/velké množství pupenů listů

Listové třídy a kvalifikace čajů:
OP - Orange Pekoe (podlouhlé, celé lístky)
FOP - Flowery Orange Pekoe (Orange Pekoe spolu s určitým množstvím pupenů)
TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (tenké celé lístky s velkým množstvím pupenů)
BOP - Broken Orange Pekoe (hlavní druh "lámaných" čajů)
FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe (drcený čaj s částečným množstvím pupenů)
OF - Orange Fannngs (druhá nejjemnější čajová třída, většinou určena pro nálevové sáčky)

Další články:

Rostlina čajovník roste v paletě variet.

Dračí studna od Západního jezera má kladný vliv na zdraví.

Žlutý čaj je čínská specialita.

Teplota vody na čaj je individuální.

Japonský čajový obřad čanoju, hostitel má jako obvykle za pasem zastrčenou hedvábnou utěrku.

Čajový obřad Gong Fu Cha, prostě něco dělat dobře.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.