Čaj

Kávové zrno od květu až po zralou bobuli

Rozlišujeme dva způsoby zpracování kávových zrn - starší, tzv. suché zpracování a modernější mokré zpracování. Při suchém zpracování se sklizené oprané plody suší na slunci v tenkých vrstvách na betonových či kamenných podlahách či rohožích a pravidelně se prohrabávají, aby se uspíšilo proschnutí. Z vysušených plodů se pak semena vyluští ze slupky a stříbřité blanky. Tento způsob zpracování je méně nákladný, ale trvá déle než za mokra. Mokré zpracování dokáže lépe zachovat kvalitu kávových zrn a méně je poškozuje. Na rozdíl od suchého zpracování, kde se peckovice nejprve suší, se za mokra zároveň odstraňuje i oplodí. To se provádí strojově. Semena zbavená dužiny jsou dále splavována do fermentačních betonových nádrží, ve kterých kvasí. Během kvašení se odloučí poslední zbytky dužnaté části lpící na pergamenové slupce, která se pak praním odstraní. Dobře vypraná káva zvaná "pergamino" se pak suší. Vysušený produkt se konečně zbaví pergamenové slupky na loupacích strojích , kde se současně z velké části odstraní i osemení. Nakonec jsou vyloupaná zrna uhlazena, leštěna, přebrána a tříděna a nakonec jsou naložena do jutových či sisálových pytlů, žoků, které obvykle pojmou 60-70 kg kávových zrn.

Další články:

Příprava čaje pu-erh zeleného nebo černého.

Mletí kávy třemi základními způsoby.

Zpracování kávy v pěti etapách.

Bai Mu Dan je bílý čaj.

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Čajový obřad Gong Fu Cha připraví mnoho nálevů.

Základní pravidla pro podávání kávy použijeme ji čerstvě upraženou.

Příprava čajů rooibos a honeybush které jsou podobné přípravou.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.