Čaj

Plody kávovníku

Plody kávovníku
Káva, kterou lze pít, jsou vlastně plody kávovníku.

Káva, kterou pijeme, je vlastně pecka plodu, který je podobný naší třešni. Tato maličká zrnka jsou semena kávovníku s bílými květy, červenými plody a sytě zelenými listy. Listy jsou oválné s vlnitými okraji, deset centimetrů dlouhé. Rostlina Coffea, z čeledi mořenovitých, kvete jen několik málo dní, zato však několikrát ročně. Bílé květy vypadají jako květy pomerančovníku a jejich vůně je omamná jako vůně jasmínu a jemná jako vůně růže. Zvláště úchvatnou podívanou jsou kávovníky, které současně kvetou a nesou plody. Pestrá paleta barev na každém keři: hnědé ohebné větve se zelenými listy, voňavými bílými květy a sytě červenými plody. Jako čarovný pás bíle kvetoucích kávovníků s jasnými červenými plody se podél rovníku táhnou země, ve kterých se pěstuje káva. Všechno jsou to velmi rozmanité, útlé plazivé rostlinky, liány, keře, či stromy. Ze 60 druhů kávovníků, pocházejících pravděpodobně z Etiopie, je nejvýznamnější kávovník Arabica a kávovník Robusta.

Plody kávovníků jsou vejcovité. Pod tuhou slupkou je nasládlá dužina a v ní dvě zelená semena v pergamenové slupce. Tato semínka se podobají spíše jablku, než třešni. Pokud se v pergamenu nachází jen jedno semínko, nazývá se "perlová káva". Nezralé plody rostliny Coffea jsou zelené, zráním mění barvu na špendlíkově žlutou, postupně červenají do barvy brusinek až fialoví do barvy zralých švestek. Barva a zralost plodů je pro kvalitu kávy velmi důležitá.

Další články:

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Čaj lapacho se vyrábí z vnitřní kůry stromu lapacho.

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.

Černý čaj bystří ducha a občerstvuje tělo.

Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.

Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.

Pěstování kávy v Mexiku sahá do 18. století.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.