Čaj

Produkce čaje v Africe

Afrika patří mezi nejvýznamnější producenty čaje zejména pokud se kvantity produkce týče. Nejvýznamnější pěstitelské oblasti se nacházejí při východním a západním pobřeží kontinentu, v oblastech s velmi teplým a vlhkým podnebím. Sklízí se prakticky celoročně (ve vrcholícím vegetačním období dokonce i každý druhý týden), protože list dorůstá velmi rychle, a to i ve velmi vysokých nadmořských výškách. Takovéto klimatické podmínky jsou sice příznivým faktorem vzhledem ke kvantitě, zároveň však mají vliv na většinou velmi nízkou kvalitu produkovaných čajů. Pokusy s pěstováním čajovníku v oblastech s méně příhodnými klimatickými podmínkami jsou provázeny řadou problémů, suché a horké počasí umožňuje sklízet jen v určitých obdobích roku, přičemž kvalita produkce je obvykle ještě nižší. Produkuje se zejména černý čaj, na východním pobřeží se produkuje také čaj zelený, určený zejména pro středomořské státy.

Nejvýznamnějším africkým producentem je jak z hlediska kvality, tak z hlediska kvantity Keňa, jejíž nejlepší produkční oblasti se nacházejí v Kenya Highlands, v nadmořské výšce 1.600 až 3.000 metrů. Mikroklima této oblasti je ovlivněno blízkostí Victoriina jezera, takže počasí je nejen velmi teplé, ale také dostatečně vlhké s příznivým srážkovým úhrnem. Sklízí se celoročně, nejlepší čaj je však produkován ze sklizně probíhající na přelomu ledna a února a v červenci. Keňa je jediným africkým producentem nabízejícím listovou třídu čaje a velmi kvalitní čaje typu broken. Dalšími významnými africkými producenty jsou Kamerun, Tanzanie, Malawi a zejména Jihoafrická republika.

Další články:

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Nilgiri pochází z jihozápadních horských hřebenů v jižní Indii.

Zelený čaj Matcha obsahuje antioxidanty prospěšné zdraví.

Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.

Produkce čaje na Srí Lance což je ostrovní stát ležící v Arabském moři jihovýchodně od Indie.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje trávení produkcí žaludečních šťáv.

Sklizeň čaje poprvé začíná přibližně ve čtyřech letech.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.