Čaj

Vietnam je zemí kávy

Pokud procházíte jakýmkoliv městem ve Vietnamu, tak si určitě povšimnete nápadných hloučků Vietnamců sedících na miniaturních plastových židličkách, často bez stolků, které zabírají klidně celý chodník před miniaturním podnikem. Na první pohled se zdá, že se jedná o jakousi čajovnu, ale při důkladnějším prozkoumání zjistíme, že zde se pije především káva. Ano Vietnamci jsou milovníci dobré kávy a kávu pijí především brzy ráno po snídani nebo odpoledne po obědě. Standardní rituál spočívá v tom, že nejdříve si zajdete na snídani, tedy na nudlovou polévku pho a pak se přesunete na šálek respektive sklenici kávy. Situace se opakuje i po obědě. V tradiční vietnamské kavárně dostanete výlučně kávu a případně kuřivo. K dobrým mravům patří i šálek výborného zeleného čaje, který se padává ke kávě zadarmo jako pozornost podniku.

V zásadě si můžete dát kávu ve třech různých provedeních a to kávu černou prostě "kafé", nebo kávu s kondenzovaným mlékem tzv. "kafé sua" anebo kávu s mlékem a ledem tzv. "kafé sua da". Musím říci, že zvláště ta poslední je ve velkých vedrech, které zde panují výborným vzpružovadlem. Kromě toho má místní káva velice specifické aroma připomínající čokoládu, takže pro ty kdo mají v oblibě nejrůznější kapučina je zcela ideální. Sám si nedokážu specifické aroma vysvětlit, nikdy jsem podobnou kávu nepil. Zde je nutné podotknout, že ve Vietnamu se pěstuje především Robusta, která má obecně nižší kvalitu než Arabica, a která se používá většinou pro přípravu instantní kávy.

Vietnamská káva má i specifickou přípravu. Například když si budete dávat kafé sua, tedy kávu s mlékem, tak vám nejprve na dno sklenice nalijí asi půl centimetru kondenzovaného mléka. Pak se vezme speciální překapávací nádobka z plechu, do které se nasype vietnamská káva. Následně se tato vrstva utuží dalším volným sítkem, kterým se pak zároveň vrstva kávy v překapávači přiklopí. Do takto připraveného překapávače se nalije malé množství vroucí vody tak, aby se voda pouze vsákla do kávy, a znovu se horním sítkem utuží. Poté se překapávač umístí nad sklenici s mlékem, dolije se po okraj vroucí vodou a přiklopí se víčkem. V této podobě vám kávu i naservírují. Vy počkáte, než káva překape a pak překapávač sejmete, kávu s mlékem promícháte a můžete pít. Zdůrazňuji, že chutí kávy budete mile překvapeni. Alespoň jsem se ještě nesetkal s nikým, komu by káva ve Vietnamu nechutnala. Další nespornou výhodou je cena. Výbornou kávu v obyčejné kavárně, kde mimochodem bývá skutečně nejlepší, dostanete za 5 000 dongů což odpovídá zhruba 5 Kč.

Konec konců, myslím, že bych tu mohl psát o vietnamské kávě donekonečna, ale ten kdo ji zatím neokusil, mi stejně těžko uvěří. A ani se mu nedivím, sám jsem si taky říkal, že to je nesmysl, avšak vězte lidé, že není. Tak toliko pro dnešek o Vietnamské kávě.

Zdroj: Vietnam je zemí kávy

Další články:

Čaj lapacho se vyrábí z vnitřní kůry stromu lapacho.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Pěstování kávy v Indonésii kam ji přivezli Holanďané kolem roku 1696.

Černý čaj bystří ducha a občerstvuje tělo.

Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.

Pěstování kávy v Kolumbii která je je třetím největším producentem.

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Dračí studna od Západního jezera je považována za přátelského velvyslance.

Pěstování kávy v Mexiku sahá do 18. století.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.