Čaj

Kakaový dort s čokoládovými hoblinkami a s banány

Potřebujeme:

5 vajec, 140 g krupicového cukru, 150 g polohrubé mouky, 50 g kakaa, 4 lžíce oleje, tuk a hrubá mouka na formu
Náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 50 g krupicového cukru, 40 g kakaa, 4 banány
Dohotovení: 100 g sekaných lískových oříšků, 100 g bílé čokolády, 150 g hořké čolokády a 1 banán na ozdobu

Jak na přípravu:

Vejce s cukrem šleháme v horké vodní lázni asi 5 minut. Když se směs zahřeje, vyjmeme ji z lázně a vyšleháme do pěny. Zlehka vmícháme mouku promísenou s kakaem a olej. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy o průměru 28 cm. V troubě vyhřáté na 160 °C pečeme asi 45 minut.

Do kastrůlku vlijeme smetanu a vsypeme cukr s kakaem. Směs přivedeme pomalu k varu a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Odstavíme a necháme zcela vychladnout. Banány oloupeme a podélně rozpůlíme.

Korpus vložíme do čisté dortové formy, poklademe polovinou banánů a potřeme polovinou krému. Na ni rozložíme zbylé banány a zakryjeme je zbylým krémeme. Povrch dortu uhladíme a dort vložíme do chladna ztuhnout.

Z bílé a hořké čokolády připravíme větší hobliny. Ztuhlý dort dozdobíme po obvodu sekanými oříšky, svrchu čokoládovými hob linkami a kolečky banánu.

Sladkosti ke kávě

Další recepty a články:

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.

Černý čaj bystří ducha a občerstvuje tělo.

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Dort se zlatými slzami, připravíme si těsto.

Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.

Čaj lapacho se vyrábí z vnitřní kůry stromu lapacho.

Pěstování kávy v Mexiku sahá do 18. století.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.