Čaj

Pěstování kávy v Indii

V současné době jsou hlavními oblastmi pěstová kávy v Indii především státy jižní Indie - v kopcích Karantaka (Kodar, Chikkamageluru, Hassan), Kerala (Maladar) a Tamil Nadu (Nilgiris, okresy Yerkaud a Kodaikanal). V roce 1970 došlo k oživení produkce kávy. Od počátku roku 2000 se začal zvyšovat podíl organické kávy a od roku 2007 je více než 2500 ha půdy využíváno pro pěstování bio kávy s odhadovanou roční produkcí 1 700 tun kávy.

V současné době je v Indii přibližně 250 tisíc pěstitelů kávy, 98% představují malé podniky, z nichž 90% jsou velmi malé farmy, jejichž plantáže nedosahují rozlohy 10 akrů. Každý rok Indie vyveze více než 200 tisíc kilogramů kávy, z čehož 25% míří do Itálie. Navzdory tomu, že tradiční indickou odrůdou kávy je Arabica, se v posledních letech stala velmi populární Robusta a počet plantáží pěstujících tuto odrůdu se výrazně zvýšil.

Indická káva má jedno pozoruhodné specifikum. Je to způsob "přípravy" kávových bobů, tzv. monsooning, neboli monzunování. Pochází ještě z dob, kdy byla zrna dopravována do Evropy loděmi, což trvalo i několik měsíců. Po tu dobu byla zrna na plachetnicích vystavena vysoké vlhkosti, což způsobilo transformaci jejich chuti i barvy. Odběratelé si tuto zvláštní kávu natolik oblíbili, že ji vyžadují i dnes. V Indii byl tedy zaveden speciální postup přípravy zrn, který simuluje podmínky tehdejšího dlouhého lodního transportu. Po dobu několika týdnů jsou zrna vystavena působení monzunových větrů, až se dosáhne kýženého efektu.

Další články:

Zpracování kávy v pěti etapách.

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Pěstování kávy v Brazílii která je největší vývozce kávových zrn na světě.

Čaj lapacho se vyrábí z vnitřní kůry stromu lapacho

Mletí kávy třemi základními způsoby.

Příprava čajů rooibos a honeybush které jsou podobné přípravou.

Pěstování kávy v Etiopii, zde pěstovaná zrna mají specifickou chuť.

Rady pro přípravu dobrého šálku kávy, zrnka skladujte ve vzduchotěsném obalu.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.