Potřebujeme:
1/2 mléka, 1 kostka droždí, 6 lžic cukru, 1/2 kg hladké mouky, 1/2 kg polohrubé mouky, 200 g tuku ( 1:1 máslo + olej), 1 lžička soli, 3 žloutky, 1 vejce, rozinky, mandle, kandované ovoce, 1 vanilkový cukr
Jak na přípravu:
Z trošky vlažného mléka, 2 lžic cukru a rozemnutého droždí s trochou mouky uděláme řidší těstíčko - kvásek, který necháme asi 15 minut na teple, zakrytý utěrkou kynout. Do velké mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku, kterou jsme předtím ohřáli asi 2 minuty v mikrovlnce. Ne déle, stačí, když bude vlahá, později by se pálila. Přidáme žloutky, sůl, cukr, zbytek vlažného mléka, tuk, vanilkový cukr a vykynutý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto, až se přestane lepit na stěny a ruce. Zamícháme kostičky kandovaného ovoce, opláchnuté a spařené rozinky, spařené, oloupané a rozsekané mandle. Opět přikryjeme utěrkou a necháme asi 3/4 hodiny na teple kynout. Potom obvyklým způsobem pleteme vánočky a opatrně přeneseme na pečícím papírem pokrytý plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, vánočku zpevníme po "hřebenu" napícháním několika špejlí, aby se nerozjela a vložíme do vyhřáté trouby, zkraje pečeme několik minut prudčeji, když začíná vršek růžovět, tak zmírníme a pomalu dopečeme. Pokud máte plynovou troubu, doporučuji dát na dno klasickou střešní tašku a plecháček s vodou, teplo se tak lépe rozptýlí a pečené pokrmy se tolik nevysušují. Hotovou vánočku ještě vyzkoušíme píchnutím špejlí, nesmí na ní zůstat nalepené syrové těsto.
Další recepty a články:
Slané preclíky vložíme do předehřáté trouby.
Množství kávy na den které je prospěšné.
Anglický odpolední čaj zahrnuje způsob servírován.
Jablečné šátečky obalíme moučkovým cukrem.
Párek v rohlíku vložíme péct do trouby.
Babiččin Jablkový závin, z lístkového těsta vyválíme obdélník...
Dobré rohlíky sypeme solí a kmínem.
Vánočka od maminky, do misky rozdrobíme droždí...
Chlebová štola pečená na 140 stupňů.
Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro určitou odrůdu kávovníku.
Domácí pohankový chléb s pohankou vložíme do slaměných košíků.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.