Čaj

Draslík v těle

Draslík je v těle uložen převážně v buňkách, na rozdíl od extracelulárního sodíku, a podobně jako sodík se podílí na udržování osmotické rovnováhy v organismu. Koncentrace K+ v buňkách je menší než mimobuněčná koncentrace Na+, protože uvnitř buněk je poměrně mnoho osmoticky účinných látek (jinak by nebyla zajištěna osmotická rovnováha). Nerovnoměrné rozdělení je pro některé orgány (nervy, svaly) základem jejich dráždivosti.

Metabolismus draslíku a sodíku je řízen hormony kůry nadledvin - mineralokortikoidy.

Draslík je však potřebný ještě při dalších biochemických pochodech. Zejména při látkové přeměně sacharidů a při tvorbě glykogenu – živočišného škrobu, který se ukládá v játrech a ve svalech.

Dále se draslík podílí na nervové a srdeční činnosti.

Denně musíme našemu tělu dodat 2 až 5 g draslíku, přičemž denně ledviny vylučují až 3 g. Zvýšená potřeba draslíku bývá po chirurgických zákrocích nebo při větší ztrátě tekutin, např. v létě při vedrech.

Nedostatek draslíku se projevuje fyzickým i psychickým vyčerpáním, otoky apod. Následkem jsou poruchy srdeční činnosti, krevního oběhu, trávicího traktu a nervového systému.

Další články:

Nilgiri pochází z jihozápadních horských hřebenů v jižní Indii.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Sklizeň čaje poprvé začíná přibližně ve čtyřech letech.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Zelený čaj Matcha obsahuje antioxidanty prospěšné zdraví.

Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.

Produkce čaje na Srí Lance což je ostrovní stát ležící v Arabském moři jihovýchodně od Indie.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje trávení produkcí žaludečních šťáv.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.