Čaj

Fosfor v těle

Převážná část fosforu (70 až 80 %) je v lidském těle uložena v kostech a v zubech. Ve formě fosforečných esterů je součástí fosfolipidů, fosfoproteinů, nukleotidů a dalších fyziologicky důležitých sloučenin. Je tedy nepostradatelný v energetickém metabolismu.

Bílkoviny obsahující fosfor jsou stěžejní látkou při dělení buněk a při přenosu dědičných informací.

Literatura doporučuje denní dávku fosforu v množství 500 mg (K.Červený, D.Červená) nebo až 1200 mg (MUDr. Hejda). Měla by prý však odpovídat dávce vápníku v poměru (Ca : P) 1 : 1 až 1 : 1,5.

Nedostatek fosforu může být po dlouhou dobu nepostřehnut a při tom odebírán z tělních rezerv. Po jejich vyčerpání dochází k měknutí kostí.

Další články:

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Zelený čaj Matcha obsahuje antioxidanty prospěšné zdraví.

Nilgiri pochází z jihozápadních horských hřebenů v jižní Indii.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Sklizeň čaje poprvé začíná přibližně ve čtyřech letech.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.

Draslík v těle je potřebný při biochemických pochodech.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje trávení produkcí žaludečních šťáv.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.