Čaj

Hořčík v těle

Lidské tělo obsahuje 20 až 30 g hořčíku, z toho 50 až 70 % je v kostech, zbytek pak ve svalech, nervové tkáni, játrech a červených krvinkách. Hořčík je přijímán ve formě nerozpustných solí.

Iont hořčíku je důležitý téměř ve všech procesech organismu. Působí jako antistresový, antitoxický, protialergický a protizánětlivý činitel, chrání před ionizujícím zářením, reguluje teplotu, povzbuzuje fagocytózu, působí na správnou činnost nervů – utišuje, uvolňuje. Aktivuje enzymy, působí při srážení krve, při vzniku estrogenů, v činnosti střev, žlučníku, srdce a močového měchýře. Účastní se ve stech různých enzymatických reakcích, působí na regulaci růstu, na látkovou přeměnu a na činnost buněk.

Hořčík řídí hladinu cholesterolu v krvi, a tím zamezuje, předčasné arterioskleróze a otylosti.

Působí proti vzniku šťavelanů, což jsou nerozpustné soli kyseliny šťavelové a vápníku, které způsobují vznik ledvinových kamenů a hemeroidů.

Hořčík se musí podávat společně s vápníkem (v poměru Ca : Mg = 2 : 1), důležitá je také přítomnost železa, vitaminu E, vitaminu C a vitaminu B2 a B6. Obecně muži potřebují 350 mg a ženy 300 mg hořčíku denně, tedy vždy polovinu potřebné dávky vápníku, nebo také 5 mg hořčíku na 1 kg hmotnosti těla (vápníku 10 mg na 1 kg).

Nedostatek hořčíku je způsoben nadměrnou konzumací bílého pečiva a sladkostí, nadbytkem živočišných bílkovin a tuků, nedostatkem zeleniny, ořechů a luštěnin, pitím pouze měkké vody a užíváním utišujících léků a hormonální antikoncepce.

Některé projevy nedostatku hořčíku (stačí jeden nebo dva příznaky):

nesnášenlivost hluku, agresivita, neuróza, bolesti hlavy
- sklon ke zvracení, průjmy
- poruchy myšlení, skleróza
- ranní únava i po dlouhém spánku
- nespavost, „divoké“ sny, noční pocení
- silné bušení srdce, arytmie, často spojená s bolestmi v hrudníku
- náhlé závratě, ztráta rovnováhy
- třes víček (zvláště levého víčka)
- mlha, kmitající body před očima, až halucinace
- padání vlasů, lámavost nehtů, práchnivění zubů
- mrtvení končetin, "mravenčení", křeče (zejména křeče v lýtkách při ranním vstávání, při protahování se atd.)
- citlivost na změny počasí, na zimu a vlhkost, často až bolesti zubů, dásní, kloubů atd.

Další články:

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Jednotlivé etapy při zpracování čaje podle jednotlivých druhů.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje trávení produkcí žaludečních šťáv.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Fosfor v těle obsahují především kosti a zuby.

Nilgiri pochází z jihozápadních horských hřebenů v jižní Indii.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Sklizeň čaje poprvé začíná přibližně ve čtyřech letech.

Značení kávy podle země původu, kde byla káva vypěstována.

Draslík v těle je potřebný při biochemických pochodech.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.