Potřebujeme:
500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 6 lžic cukru, 1 šálek mléka, sůl, 2 žloutky, 120 g másla, 1 vejce na potření, med
Jak na přípravu:
Droždí rozdrobíme do několika lžic vlahého mléka, zasypeme 3 lžičkami cukru, přidáme trochu mouky a necháme vykynout kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo,žloutky, osolíme, podle potřeby zalijeme mlékem a vařečkou vypracujeme těsto. Posypeme moukou,přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto vyklopíme na pomoučený vál,rozdělíme na kousky, z nichž vyválíme 25 cm dlouhé válečky (tlusté jako malíček). Stočíme je do spirál(jidášků), rozložíme na pomaštěný a moukou posypaný plech a na něm je necháme dokynout. Potom jepotřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Upečené rozkrojíme auvnitř namažeme medem.
Další recepty a články:
Řezy ke kávě se nemusíme bát připravit i pro hosty na oslavu.
Mazanec dáme péct.
Rostlina čajovník a zpracování jeho lístků.
Slaný cuketový koláč, do mísy nahrubo nastrouhejte cuketu.
Množství kávy na den které je prospěšné.
Jednoduché tvarohové tyčinky vypracujeme těsto...
Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.
Pomerančovo-čokoládový dort s čokoládovými hoblinkami.
Tiramisu po česku, porce vykrajujeme lžící.
Velikonoční koláč potřeme máslem a pečeme.
Karamelové hrudky do kterých přidáváme mleté ořechy.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.