Čaj

Karamelový dort

Potřebujeme:

6 vajec, 120 g moučkového cukru, 150 g polohrubé mouky, tuk na vymazání a drcené piškoty na vysypání formy, 80 g mandlí
Na krém: 200 g moučkového cukru, 300 g másla, 150 g čokolády, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr
Na karamel: 200 g krupicového cukru, 3 lžíce vody

Jak na přípravu:

Žloutky utřeme s cukrem na jemnou hmotu. Z bílků ušleháme sníh, smícháme s připravenou hmotou,do které lehce přimícháme mouku. Z připraveného těsta upečeme v dortových formách šest tenkých dortových plátů (doba pečení asi 10 minut). Po vychladnutí je natíráme tenkou vrstvou krému a rovnáme na sebe. Poslední plát poklademe karamelem.

Příprava krému: Cukr, žloutky a čokoládu šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Potom necháme hmotu vychladnout. Změklé máslo utřeme v míse s vanilkovým cukrem a postupně přidáváme připravenou hmotu.

Příprava karamelu: Na pánvičku nasypeme krystalový cukr a na mírném ohni necháme za stálého míchání zkaramelizovat. Když je cukr zlatavý, velmi opatrně přidáme trochu teplé vody a po zpěnění rozvaříme na hustý karamel, který po ztuhnutí nakrájíme pomaštěným nožem na 12 dílů. Po vychladnutí je poskládáme na povrch dortu, který na okrajích ozdobíme kopečky čokoládové náplně. Boky dortu potřeme zbývajícím krémem a posypeme loupanými, na plátky nakrájenými a na másle opraženými mandlemi.

Sladkosti ke kávě

Další recepty a články:

Bílkový dort, jemně vmícháme oříšky.

Řezy ke kávě se nemusíme bát připravit i pro hosty na oslavu.

Klasický medovník dochutíme ovocem.

Medový dort necháme zatuhnout.

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Kiwi řezy, cukr utřeme se žloutky.

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Řezy s marmeládou, vypracujeme těsto.

Korpus s hořkou čokoládou kterou necháme změknout ve vodní lázni.

Studený dort z piškotů.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.