Čaj

Klasický medovník

Potřebujeme:

Těsto: 100 g másla, 150 g krupicového cukru, 5 lžic medu, 2 lžíce polotučného mléka, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 450 g hladké mouky
Krém: 200 ml polotučného mléka, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 200 g másla, 150 g krupicového cukru, 1 žloutek

Jak na přípravu:

Všechny přísady až na mouku smícháme v míse. Tu posadíme na hrnec, ve kterém se vaří voda, a vše pomocí metličky šleháme v páře. Měli bychom získat směs malinko řidší konzistence, než je majonéza. Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vložíme do mikrotenových sáčků, aby neoschlo. Troubu předehřejeme na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z dílů těsta vyvalujeme na pečicím papíru tenké pláty, které můžeme pro úhlednost vykrojit pokličkou, nebo si na papíru předkreslíme kruh o průměru cca 20 cm. Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, pečeme do růžovozlaté barvy. Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem.

Krém: Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme mouku a směs uvedeme do varu. Za stálého míchání takzvaně odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu promícháváme do vychladnutí, respektive do pokojové teploty. Pak zatřeme máslo, které musí být rovněž pokojové teploty (jinak by se krém srazil) cukr a žloutek. Jednotlivé pláty těsta spojujeme krémem a vrstvíme medovník. Ozdobíme popraškem cukru, ořechy nebo třeba a sezonním ovocem - podle chuti.

Sladkosti ke kávě

Další recepty a články:

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Čaj lapacho se vyrábí z vnitřní kůry stromu lapacho.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.

Černý čaj bystří ducha a občerstvuje tělo.

Kakaový dort s čokoládovými hoblinkami a s banány, do kastrůlku vlijeme smetanu a vsypeme cukr s kakaem...

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro danou odrůdu kávovníku.

Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.

Dort se zlatými slzami, připravíme si těsto.

Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.

Pěstování kávy v Mexiku sahá do 18. století.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.