Čaj

Mandlový závin

Potřebujeme:

350 g pohankové mouky, 2 žloutky, 1 polévková lžíce moučkového cukru, 2 polévkové lžíce sádla, 1 polévková lžíce vinného octa, strouhanka na posypání těsta (pohanková mouka, cukr, máslo), tuk na vymaštění plechu
Nádivka: 300 mandlí, 300 ml mléka, 170 g moučkového cukru, 2 polévkové lžíce pohankové mouky, 10 polévkových lžic malinového či jahodového džemu, 4 vejce

Jak na přípravu:

Do mouky přidáme rozpuštěné sádlo, rozšlehané žloutky, cukr a ocet. Vlažnou vodou zaděláme těsto. Musíme ho zpracovávat tak dlouho, až se přestane lepit a na povrchu se udělají malé puchýřky. Pak z těsta uděláme váleček, trochu jej pomastíme a vložíme do zahřáté mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi půl hodiny odpočinout. Těsto pak na rozložené utěrce rozválíme a prsty ho vytahujeme. Po vytažení ho necháme chvíli odpočinout. Mandle spaříme v horké vodě, oloupeme je a umeleme. Žloutky oddělíme od bílků, utřeme je s cukrem a z bílků ušleháme sníh. Mouku rozmícháme v mléce, uvedeme do varu a pak ihned odstavíme. Když vzniklá kaše vystydne, přidáme do ní utřené žloutky, nastrouhané mandle a tuhý sníh. Těsto pokapeme sádlem, posypeme trochou cukru a strouhankou, potřeme džemem a mandlovou nádivkou. Zavineme, potřeme opět sádlem a upečeme v předehřáté troubě.

Sladkosti ke kávě

Další recepty a články:

Množství kávy na den které je prospěšné.

Domácí pohankový chléb s pohankou vložíme do slaměných košíků.

Párek v rohlíku vložíme péct do trouby.

Plantážní káva je pěstována v ideálních podmínkách pro určitou odrůdu kávovníku.

Slané preclíky vložíme do předehřáté trouby.

Anglický odpolední čaj zahrnuje způsob servírován.

Jablečné šátečky obalíme moučkovým cukrem.

Babiččin Jablkový závin, z lístkového těsta vyválíme obdélník...

Dobré rohlíky sypeme solí a kmínem.

Jablkový závin potřeme máslem.

Chlebová štola pečená na 140 stupňů.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.