Čaj

Oblast Nepál

Nepál je vysoce ceněná vysokohorská čajová oblast při severovýchodní hranici Darjeelingu s 58 čajovými zahradami, rozkládajícími se v nadmořské výšce přes 1.000 metrů, produkujícími zhruba 500 tun čaje ročně. Geografické podmínky jsou stejně jako podmínky klimatické a půdní velmi podobné sousední darjeelingské oblasti, tj. velice vhodné pro produkci prvotřídních vysokohorských čajů. Sklízí se stejně jako v Darjeelingu čtyřikrát ročně. První sklizeň (first flush), probíhá v dubnu a květnu, kdy po období vegetačního klidu raší první lístky. Z této sklizně se produkují velice ceněné, vysoce kvalitní čaje, často s velkým podílem zelených lístků a tipsů. Druhá sklizeň (second flush), probíhá od června do července a poskytuje prvotřídní čaje, které se od sklizně jarní liší obvykle vyšším podílem tmavších lístků, hlubší barvou nálevu, ale zejména chuťovým charakterem, který je jakoby usedlejší, typické jsou jemné ovocné tóny, svým charakterem připomíná druhé sklizně z Darjeelingu. Od konce července do srpna probíhá sklizeň třetí. Čaje z této sklizně dosahují prvotřídních kvalit srovnatelných s předchozími dvěma sklizněmi spíše vzácně, obvykle se používají do nepálských blendů. Na přelomu září a října pak probíhá poslední sklizeň roku, označovaná jako podzimní, z níž se produkují spíše standardní, tmavší čaje, určené zejména pro přípravu směsí. Produkuje se zejména vysokohorský černý čaj zpracovávaný darjeelingskou metodou, objevují se však i čaje zelené a jasmínové.

Další články:

Žlutý čaj je čínská specialita.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Plody kávovníku jsou vejcovité.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje trávení produkcí žaludečních šťáv.

Matcha pro japonský čajový obřad.

Zelený čaj Matcha obsahuje antioxidanty prospěšné zdraví.

Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.

Nilgiri pochází z jihozápadních horských hřebenů v jižní Indii.

Mletí kávy předchází vlastní přípravě.

Země produkující kávu ve světě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.