Čaj

Pěstování kávovníku

Na světě existuje několik desítek druhů kávovníků, stále zelených stromech nebo keřů, které se pěstují na plantážích v Jižní a Střední Americe, Africe a Asii.

Kávovníky se pěstují v různých nadmořských výškách, protože každému druhu vyhovují odlišné klimatické podmínky. Pro všechny kávovníky je však typické, že nesnáší teploty pod bodem mrazu.

Kávovník rodí první plody po dvou až čtyřech letech a pak plodí pravidelně až do svých třiceti let. V průběhu zrání se barva kávovníkových plodů mění, od původní zelené přes žlutou, na tmavočervenou, až fialovou, která oznamuje zralost. Než plody dozrají na červené, tzv. "kávové třešně", trvá to celých devět měsíců. Semena kávovníkových stromů či keřů se nacházejí v plodech kávovníku, což jsou peckovice s kožovitou slupkou a šťavnatou nasládlou dužinou, která obsahuje dvě chrupavčité pecky - každá ukrývá uvnitř tvrdé semeno. Doba sklizně závisí na zeměpisných podmínkách, například v tropických oblastech se káva sklízí celý rok (Uganda, Kolumbie).

Další články:

Pomerančový dort ozdobíme sněhovými pusinkami.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Kyselina chlorogenová je ester kávové a chinové kyseliny.

Pařížský krém je možno možno trochu nahřát.

Pěstování kávy v Mexiku jejíz historie sahá až do 18. století.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.

Příprava kvetoucího čaje jehož obliba roste.

Černá kuchyně získala kdysi název od zčernalých stěn kouřem vystupujícím z otevřeného ohniště.

Druhy kávy jsou arabica a robusta.

Pěstování kávy v Ugandě zaměstnává cca 3,5 milionu rodin.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.