Čaj

Černá kuchyně

Černá kuchyně tvoří prostor v domě, převážně v zadní či boční části síně, s otevřeným komínem trychtýřovitého tvaru o větším průměru, zvaného též lezák či plášťák, pod nímž bylo otevřené ohniště, v pozdějších dobách pak různá topná zařízení, jako např. sporák či pec. Do černé kuchyně se převážně vstupovalo ze vstupních prostor domu, na hradech a zámcích tvořila samostatné prostory mimo obytné části, často doplněné zdrojem užitkové či pitné vody. Býval v ní zabudován kotel pro přípravu nápojů pro dobytek či na vyvařování prádla. Ve stěně nad ohništěm bylo ústí pece a kamen postavených ve světnici. Taková černá kuchyně pak sloužila nejen k přípravě pokrmů, ale i k přikládání do kamen. Vařilo se na trojnožkách, roštech či v hrncích. V některých případech rozšířený komín sloužil k uzení masa.

Černou kuchyni znali již Římané, byla budována v patricijských domech. U nás se začala rozšiřovat od druhé poloviny 16. století, když nahradila dýmné jizby. Největšího rozšíření dosáhla v 18. a 19. století, do značné míry díky přísnějším protipožárním předpisům. Postupně se měnila ze součásti síně na samostatnou místnost. Zpočátku jimi byly vybaveny hostince, mlýny, fary a šlechtická sídla. Konec je spojen se zaváděním tahových komínů, do nichž ústily přímo obsluhovaná kamna či sporáky. Název pochází od zčernalých stěn kouřem vystupujícím z otevřeného ohniště.

Další články:

Plody kávovníku jsou podobné naší třešni.

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.

Chemické složení čaje, jaké látky jsou jeho součástí.

Železo v těle zvyšuje obranyschopnost.

Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.

Druhy kávy jsou arabica a robusta.

Klasický medovník spojujeme krémem.

Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.

Stévie rebaudiana (sladká tráva) obsahuje sladidlo necukerné povahy.

Příprava kvetoucího čaje jehož obliba roste.

Síra v těle se váže na aminokyseliny, enzymy a některé vitaminy.

Čaj

Yin.cz Tyto stránky používají cookie, jak jsou využívána vaše data.