Svou charakteristickou barvu, chuť a aroma získává káva právě během pražení. Během procesu pražení dochází v kávovém zrnu k chemickým reakcím, při kterých se přeměňuje škrob na cukr, tvoří se a odbourávají různé druhy kyselin a bílkoviny se mění na peptidy, které se vylučují jako oleje. Především díky těm aromatickým se při pražení projeví typická vůně a chuť kávy.
Zelená kávová zrna se praží obvykle při teplotách 180-250 °C po dobu 3-12 minut. Při pražení je nutné, aby pražená kávová zrna byla v neustálém pohybu, který zajišťuje rovnoměrné upražení. Rozlišují se tři stupně pražení (světlé, střední a tmavé). Na závěr jsou pražená zrna zvlhčena a chlazena vzduchem.
Další články:
Pomerančový dort ozdobíme sněhovými pusinkami.
Plantážní káva byla sklizena v optimální době zrání.
Kyselina chlorogenová je ester kávové a chinové kyseliny.
Camellia Sinensis dosahuje výšky 3-4 metry.
Příprava kvetoucího čaje jehož obliba roste.
Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu.
Pařížský krém je možno možno trochu nahřát.
Černá kuchyně získala kdysi název od zčernalých stěn kouřem vystupujícím z otevřeného ohniště.
Druhy kávy jsou arabica a robusta.
Pěstování kávy v Mexiku jejíz historie sahá až do 18. století.
Studený dort vložíme na půl hodiny ztuhnout do ledničky.
Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.