Čaj

Technologie CTC

Technologie CTC (crushing-tearing-curling tj. rozmačkání-trhání-svinování) se vyznačuje zpracováváním listu ve speciálně upravených rollerech, přičemž dochází k masivnějšímu narušení struktury listu a intenzivnější fermentaci. Tento způsob zpracování není příliš vhodný k úpravě kvalitního čajového listu. Technologie LTP (lawrie tea processer) se často využívá při výrobě tzv. průmyslového čaje (tj. tříd dust-prach a fannings-drť). Zavadlé listy se rozsekají na velmi malé kousky a poté, co proběhne proces fermentace, jsou zasušeny. Takto zpracovaného čaje se nejčastěji využívá při výrobě nálevových sáčků. Mezi černé jsou řazeny také čaje z Darjeelingu a Nepálu, které jsou však zpracovávány speciální metodou a obsahují také zlomky zeleného (a polozeleného) listu. V následujícím textu jsou při popisu některých černých čajů použity pojmy čaje zpracovávané cejlonskou metodou či čaje cejlonského typu. Ve skutečnosti nejde o žádný zvláštní způsob zpracování černého čaje a čajem cejlonského typu (čajem zpracovaným cejlonskou metodou) je myšlen čaj z kambodžského džátu, jehož delší, volněji svinovaný list, obvykle bez tipsů, má charakteristickou červenohnědou barvu a poskytuje nálev neméně charakteristické chuti.

Další články:

Plody kávovníku jsou vejcovité.

Tmavý čaj (Hei Cha) označujeme souhrnně všechny tmavé čaje pocházející z Číny.

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky.

Espresso přináší přelom v přípravě kávy v roce 1901.

Zelený čaj Matcha obsahuje antioxidanty prospěšné zdraví.

Žlutý čaj je čínská specialita.

Pěstování čajovníku ze semen nebo z řízků.

Káva by se neměla pít nalačno, povzbuzuje produkci žaludečních šťáv.

Pěstování kávy ve Vietnamu kde se pěstuje robusta.

Země produkující kávu ve světě.

Čaj

Čaj je nápoj umikátní lahodné chuti a vůně.